Αντιπαράθεση για την ωριμότητα της πρότασης για το 7ο Γυμνάσιο

Αποκαλυπτική για το χαμηλό επίπεδο της πολιτικής που παράγει η πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού που καταπιάνεται με τα δημοτικά δρώμενα στο Αγρίνιο ήταν η συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, με αφορμή την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για την «Ανέγερση 7ου Γυμνασίου Αγρινίου». Σε ένα θέμα που ψηφίστηκε εν τέλει παμψηφεί υπήρξε μπαράζ αλληλοκατηγοριών, το οποίο αποκάλυψε ότι ο δήμος Αγρινίου συνήθως δεν είναι σε θέση να καταθέσει 100% ώριμες προτάσεις για τα έργα ΕΣΠΑ.

Aυτή είναι η πρώτη πρόταση που καταθέτει ο δήμος Αγρινίου για σχολικό κτίριο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Σημειωτέον ότι η δημοτική αρχή έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι σε δύο προσκλήσεις που εκδόθηκαν το 2016 δεν έχει κατατεθεί πρόταση από το δήμο Αγρινίου. Ο αντιδήμαρχος Ν. Γκρίζης εξήγησε πως ο δήμος Αγρινίου δεν μπορούσε να καταθέσει πρόταση για το 7ο Γυμνάσιο, επειδή μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών του οικοπέδου στο ΣτΕ το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν άλυτο. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως είπε ο Ν. Γκρίζης εκδόθηκε στα τέλη του 2017 μετά από δύο χρόνια και πλέον ο δήμος είναι σε θέση να καταθέσει την πρόταση. Επίσης ο Ν. Γκρίζης ότι οι μελέτες που είχαν ξεκινήσει από την περιόδο Μοσχολιού δεν ήταν ώριμες. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος αναφερόμενος σε παλαιότερες εκτιμήσεις του Π. Μοσχολιού πως η δημοτική αρχή δεν θα καταθέσει πρόταση για τη σχολική στέγη, είπε (χαριτολογώντας όπως εξήγησε στη συνέχεια) πως “ήρθε η ώρα να του τρυπήσουμε τη μύτη”.

“Η αλλαζονεία και η έπαρση επανήλθε” σχολίασε ο Π. Μοσχολιός και τόνισε πως η κατηγορία του για τη δημοτική αρχή είναι πως δεν σχεδίασε και δεν δημοπράτησε κανένα σχολείο. Αναφορικά με το 7ο Γυμνάσιο ο Π. Μοσχολιός ανέφερε ότι επί θητείας του η μελέτη είχε κατατεθεί στον ΟΣΚ, ωστόσο τότε κανείς δεν έθεσε θέμα για το ιδιοκτησιακό. Ξάφνιασε ωστόσο ο Π. Μοσχολιός όταν είπε πως η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για να επισπεύσει την απόφαση του ΣτΕ… Ενώ υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή δεν έχει δεσμεύσει ούτε ένα χώρο για σχολείο και δεν έχει σχεδιάσει κανένα σχολικό κτίριο. Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Ρόκος αναρωτήθηκε γιατί δεν υποβλήθηκε η πρόταση έστω κι αν εκκρεμούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς… “Μπορούσαμε να υποβάλλουμε την πρόταση κι ας μην γίνει η ένταξη” είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Ν. Γκρίζης είπε πως τα σχολεία που κατασκευάστηκαν στην περίοδο Μοσχολιού, σχεδιάστηκαν τα περισσότερα από την Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία). Εκτίμησε επίσης πως ο Π. Μοσχολιός παραδέχθηκε πως ο φάκελος γύρισε πίσω από τον ΟΣΚ, επειδή δεν ήταν ώριμες οι μελέτες και λυμένο το ιδιοκτησιακό. “Ποια ώριμη μελέτη κατατέθηκε στον ΟΣΚ όταν η στατική παρελήφθη από το δήμο λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία του Π. Μοσχολιού;” αναρωτήθηκε με νόημα στη συνέχεια. Κατηγόρησε μάλιστα τον Π. Μοσχολιό ότι στο 11ο και 17ο δημοτικό δεν έλυσε το θέμα των τουαλετών και το έλυσε η σημερινή δημοτική αρχή. Ενώ πρόσθεσε πως τα περί επίσπευσης της απόφασης στο ΣτΕ δεν πρέπει να λέγονται στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Π. Μοσχολιός στη δευτερολογία του ισχυρίστηκε πως η δημοτική αρχή θα μπορούσε να καταθέσει την πρόταση για το 7ο Γυμνάσιο χωρίς να έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως έγινε με το πρώτο έργο στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και το έφερε μετά εσπευσμένα στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόσθεσε μάλιστα πως επί θητείας του έγιναν οι μελέτες για το 7ο Γυμνάσιο και η απαλλοτρίωση του χώρου. Εξήγησε μάλιστα πως κατηγορεί τη δημοτική αρχή επιπλέον για το γεγονός ότι δεν έχει σχεδιάσει κανένα νέο σχολείο, αφού δεν έχει δεσμεύσει κανένα χώρο.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Τίμος Παπανικολάου τόνισε δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι στο δήμο Αγρινίου για τα κτίρια της σχολικής στέγης. Επίσης επισήμανε πως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των αδειοδοτήσεων των σχολείων, καθώς της αντισεισμικής θωράκισής τους. Από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” ο Στ. Μερμίγκης τόνισε δεν τιμά κανένα να υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν πολεοδομική άδεια και άδεια πυρασφάλειας, ενώ υπογράμμισε πως τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην περίπτωση του 7ου Γυμνασίου δεν εμπόδισαν τη δημοτική αρχή να προετοιμάσει άλλα σχολικά κτίρια, δεν το έκανε όμως.