Στο ΠΔΕ το λιγότερο από το μισό του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η ανακατασκευή του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου με προϋπολογισμο 1.500.000€ (και την αντίστοιχη δέσμευση της πίστωσης). Πρόκειται ουσιαστικά για αναμόρφωση μέρους του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου. Συγκεκριμένα μετά την υλοποίηση των έργων εκεί θα στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, το ΙΕΚ Νοσηλευτικής, το ΕΚΑΒ και ο Ξενώνας «Αργώ» (για άτομα με ψυχικές νόσους).

Μετά από πέντε χρόνια απαξίωσης του χώρου του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου, που οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, πρόκειται οπωδήποτε για μία θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι αφορά το λίγοτερο από το μισό των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου. Χωρίς χρηματοδότηση παραμένει μέχρι σήμερα η εξαγγελία για τη μετατροπή μιας πτέρυγας του παλιού νοσοκομείου (περί τα 1.000τ.μ.) σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και μάλιστα παρά το γεγονός ότι εδώ και ενάμισι χρόνο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας η σκοπιμότητα του έργου (που θα έχει προϋπολογισμό 1.200.000€). Επίσης δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς πως παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και παράγοντες της περιοχής, ενώ έθεσαν από την πρώτη στιγμή ψηλά στην ατζέντα τους την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου, τριάμιση χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία απόφαση για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του παλιού Νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι δομές (συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου) που έχει εξαγγελθεί ότι θα μεταστεγαστούν στο παλιό Νοσοκομείο αφορούν ένα μέρος του παλιού Νοσοκομείου και περισσεύουν σχεδόν 5.000τ.μ. στεγασμένων χώρων, για τα οποία δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Το δια ταυτά της αξιοποίησης είναι φυσικά τα χρήματα… Φαίνεται πως με την απόφαση αυτή -έστω για ένα μέρος του παλιού Νοσοκομείου- υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι αυτό δεν εξασφαλίζει πάντοτε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση ενός έργου. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάντοτε αποτελεί τον υπ” αριθμόν ένα υποψήφιο, αν η πορεία της οικονομίας της χώρας επιβάλλει περικοπές ή ανάγκες για (υπερ)πλεονάσματα. Εξάλλου και πρόσφατα από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού φάνηκε ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνεχίζει να υποεκτελείται…