Ακόμη δεν έχει αποφασίσει η Περιφέρεια τη χρήση για το Χρυσογελέικο

Θα περίμενε κανείς -αφού ήρθαν έτσι τα πράγματα και η ανακαίνιση του Χρυσογελέικου στο Μεσολόγγι διήρκεσε οκτώ χρόνια(!) αντί για δύο- τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει αποφασίσει για τον τρόπο, με τον οποίο αυτό θα αξιοποιηθεί. Κι όμως οκτώ χρόνια μετά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αποφασίσει ακόμη… Ίσως όμως καθώς βαίνουμε σε προεκλογική περίοδο η Περιφέρεια να πάρει κάποια απόφαση…

Χρυσογελέικο 3Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέλαβε το 2011 το συγκεκριμένο έργο δημοπρατημένο από τον Απρίλιο του 2010 από την πρώην Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Το τριώροφο νεοκλασικό, που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, είχε αγοραστεί από την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε και η ανακαίνισή του με προϋπολογισμό 2.350.000 €. Από το 2010 που δημοπρατήθηκε το έργο αντιμετώπισε πλειάδα προβλημάτων, που είχαν να κάνουν κυρίως με τον άναδοχο του έργου. Εν τέλει το 2015 ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και στις αρχές του 2017 εγκρίθηκε η υποκατάστασή του από άλλη εταιρεία. Πλέον οδεύουμε προς τα τέλη του 2018, το έργο έχει ολοκλωρωθεί κατασκευαστικά (αν και έμειναν κάποιες ατέλειες, όπως η εγκατάσταση κλιματισμού) και παραμένει αναξιοποίητο, αφού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει λάβει επ’ αυτού καμία απόφαση.

ΧρυσογελέικοΚατά καιρούς βέβαια στο Μεσολόγγι έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις. Για παράδειγμα, να στεγαστεί εκεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στέγασης. Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις, όπως να στεγαστούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης ή να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη σε ένα τμήμα του κτιρίου ή να στεγαστεί εκεί το αρχείο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου ή η Αρχαιολογική Εταιρεία. Στη σημασία έχει πως ένα κτίριο – κόσμημα (ως σημαντικό δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα), που θα πρέπει να γίνει τοπόσημο για το Μεσολόγγι, οκτώ χρόνια μετά την απόφαση για την ανακαίνισή του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί.