Τζήμερος: Είναι μπροστά μας το παγόβουνο και εμείς συνεχίζουμε να χορεύουμε

Στο “Αέρας FM 99,5” και τον Δημήτρη Παπαδάκη μίλησε ο πρόεδρος της “Δημιουργίας” Ξανά Θάνος Τζήμερος.

Χαρακτήρισε θεσμική ανομία την στάση της αστυνομίας σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατρη επίθεση κουκουλοφόρων στο ΑΤ Ομονοίας. “Σε όλα τα σοβαρά κράτη αστυνομικός που δέχεται δολοφονική επίθεση πυροβολεί. Μπορεί στα πόδια μπορεί και παραπάνω. Αυτός αποφασίζει από το είδος της επίθεσης όμως πυροβολεί. Αστυνομία που κάθεται και την καίνε υπάρχει μόνο στην Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Τζήμερος και πρόσθεσε πως υπάρχουν τέτοιες εντολές στην Αστυνομία από τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο. Ερωτηθείς για το εάν μια διαφορετική στάση από την Αστυνομία θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κύκλο βίας, όπως έχουμε δει σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησε: “Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Κάποιες φορές οι αστυνομικοί μπορεί να ξεπερνούν αυτά τα όρια. Και εκεί είναι το θέμα της εκπαίδευσης, της ψυχική συγκρότησης του αστυνομικού μέρη. Αλλά στην Ελλάδα ούτε αυτό γίνεται κανονικά. Μας δείχνουν τα σοβαρά κράτη: διαλέγεις αστυνομικούς οι οποίοι έχουν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές και εσωτερικής συγκρότησης και ικανοτήτων, τους εκπαιδεύεις και τους μαθαίνεις τους κανόνες εμπλοκής”. Κατέληξε μάλιστα πως τέτοια φαινόμενα όπως συμβαίνει και με το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστούν θεσμική ανομία. “Αρκεί να ξεδιπλώσω μία κομματική σημαία να επικαλεστώ λόγους κοινωνικής, επαναστατικής γυμναστικής -γιατί περί αυτού πρόκειται- και δεν με πιάνει ο νόμος. Και αυτή τη θεσμική ανομία τη λάνσαρε η αριστερά και στη συνέχεια όλα τα κόμματα”

Αναφορικά με την τραπεζικό sell-off που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ο Θάνος Τζήμερος εκτίμησε πως έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια. “Το πολιτικό σύστημα αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έτσι όπως θα πρεπε από την αρχή εφαρμόζοντας τους νόμους και τους κανόνες της αγοράς, επινόησε ένα απίθανο εύρημα που λέγεται πάγωμα. Παγώνει στο δάνειο σημαίνει ότι μου χαρίζεις το σπίτι πραγματικότητα και βάζεις τους άλλους που δεν πήραν δάνειο να πληρώσουν το δικό μου σπίτι. Η “Δημιουργία ξανά” είχε προτείνει να καθοριστεί η δόση μπορεί να γίνει κάποιος δανειολήπτης και να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής ενδεχομένως και πέραν του προσδόκιμου ζωής. Όταν έρθει η ώρα το σπίτι να περάσει στους κληρονόμους αυτοί θα πουν αποποιούμαι την κληρονομιά ή την αποδέχομαι και πληρώνω το υπόλοιπο. Έτσι κανένας δεν χάνει το σπίτι του και η τράπεζα δεν το γράφει αυτό στα κόκκινα δάνεια” είπε ο Θάνος Τζήμερος και κατέληξε χαρακτηρίζοντας τον νόμο Κατσέλη ένας από τα μεγαλύτερα τερατουργήματα του πελατειακού μηχανισμού, εκτιμώντας ότι με το πάγωμα των δανείων το πρόβλημα διογκώθηκε και βυθίστηκαν οι τιμές των ακινήτων.

Επικριτικός ήταν ο Θάνος Τζήμερος αναφορικά και με τη στάση των Ευρωπαίων λέγοντας ότι το μόνο όπλο που είχαν για να πιέσουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις ήταν να μην μας δώσουν τη δόση, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει. “Αυτοί κάνανε ότι πίστευαν αυτά που τους λέγαμε και εμείς προσποιούμασταν ότι κανέμε μεταρρυθμίσεις, αυτό συνέβη όλα αυτά τα χρόνια του μνημονίου” είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα εκτίμησε πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική “όταν η χώρα βγει στις αγορές με καταρρακωμένη την εμπιστοσύνη το επιτόκιο θα είναι διψήφιο, που σημαίνει ότι η πραγματική χρεοκοπία έρχεται και είναι μπροστά μας το παγόβουνο και εμείς συνεχίζουμε να χορεύουμε”…

“Κράτη τα οποία ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από μας κατάφεραν και σήμερα είναι πρότυπο ανάπτυξης και τα κοιτάμε τα κιάλια. Ακόμα και η Αλβανία είναι 34η στον πίνακα χωρών ως προς την οικονομική ελευθερίας και εμείς 108. Πώς τα κατάφεραν; Ψηφίζοντας όχι ανθρώπους του κρατισμού, αλλά ανθρώπους που θέλουν να φτιάξουν μία ελεύθερη οικονομία” είπε ακόμη ο Θάνος Τζήμερος υπογραμμίζοντας ότι “η “Δημιουργία ξανά” προτείνει 12% γραμμικό φόρο, flat tax, χωρίς κλίμακες με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και παράλληλα μείωση των κρατικών δαπανών. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να πάρει μπρος”.