«Καλά Νιάτα – Καλά Γεράματα» από το Δημήτρη Τριαντακωνσταντή

«Στη μέση ηλικία, εκεί που κάθε άνθρωπος κρίνεται για το υπόλοιπο της ζωής του, αν δεν κρατήσει μια υγιή στάση απέναντι στη ζωή, το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο μέχρι ανατριχιαστικό…
Κάπου εκεί στη μέση ηλικία οι περισσότεροι αρχίζουμε και αγωνιούμε αν τα όνειρα της μέχρι τώρα ζωής μας μπορούν να πραγματοποιηθούν. Οι φιλοδοξίες που μας διακατείχαν το πρώτο μισό της ζωής μας αρχίζουν να κλονίζονται και να μας πιάνει πανικός αν δεν μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε…
Αν πρωτεύων στόχος συνεχίζει να είναι η επαγγελματική καταξίωση με τον τρόπο που την σκεφτόμασταν μέχρι στιγμής, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να κάνουμε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας. Θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι εσώτερες ανάγκες που έχουμε…»

Στο βιβλίο «Καλά Νιάτα Καλά Γεράματα» του Δημήτρη Τριαντακωνσταντή παρουσιάζονται σκέψεις για καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Θέματα απλά και καθημερινά, θέματα σχέσεων και συμπεριφορών στο οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο Δήμητρης Τριαντακωνσταντής προσπαθώντας να καταδείξει πως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν βασικά θέματα της καθημερινότητας, επειδή ο εσωτερικός τους κόσμος είναι τόσο αναστατωμένος που φέρει δυσαρμονία και στο εξωτερικό του περιβάλλον.

Στα θέματα αυτά και στην ανάγκη μιας εσωτερικής “οργάνωσης” του ανθρώπου θα επικεντρωθεί και η παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 12:15μμ (Αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα 1, Λεωφ. Συγγρού 136). Την εκδήλωση θα προλογίσει η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Ισμήνη Κριάρη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου κκ. Κωνσταντίνος Μπίθας και Παναγιώτης Κοντός, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:
«Ο στόχος να βρεθεί ο άριστος σύντροφος στη ζωή αποτελεί την ιδεατή εκδοχή και φυσικά την μη πραγματοποιήσιμη, μιας και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει. Βασιλόπουλο δεν θα υπάρξει όσο και αν ψάχνει το κορίτσι ούτε πριγκίπισσα για το αγόρι. Μόνο «γήινοι» άνθρωποι μπορούν να υπάρξουν με αρετές και ελαττώματα, με φωτεινές και σκοτεινές πτυχές.
Στις σχέσεις μεταξύ των νεαρών κυρίως ζευγαριών περιμένει ο άνδρας να του συμπεριφερθεί η σύντροφός του με τον τρόπο που έχει μάθει να του συμπεριφέρεται η μητέρα του, σαν βασιλόπουλο. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί. Όπως επίσης και η γυναίκα απαιτεί από τον σύντροφό της την κατανόηση που της έδειχνε ο μπαμπάς της, να την έχει σαν πριγκίπισσα. Μάταια όμως…»

«Ένα στοιχείο που δυστυχώς ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους είναι ένας άκρατος εγωκεντρισμός για το «ποιος είμαι εγώ». Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι κάποιοι είμαστε, ότι είμαστε σημαντικότεροι από τους άλλους και δεν δυσκολευόμαστε να το φανερώσουμε σε κάθε πτυχή της ύπαρξής μας…
Φτάνοντας στα γεράματα μιλάμε για μια άδικη κοινωνία που δεν μας έδωσε ευκαιρίες, που βόλεψε τους δικούς της, κτλ, ενώ στην πραγματικότητα δεν φταίει η κοινωνία για το γεγονός ότι εμείς δεν προσαρμόσαμε τις απαιτήσεις μας ανάλογα με τις πραγματικές μας ανάγκες…
Είναι σύνηθες τις αιτίες για οτιδήποτε κακό μας συμβαίνει να τις αναζητούμε κάπου έξω από εμάς, στους άλλους, στην κοινωνία, στο σύστημα, κτλ. Η σκληρή αλήθεια είναι όμως ότι δεν φταίνε οι άλλοι που εμείς δεν είμαστε ευτυχισμένοι στα επαγγελματικά μας ή γενικότερα στη ζωή μας. Είναι πολύ βολικό να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους και να αποφεύγουμε να τις προσδώσουμε στον εαυτό μας. Κάτι τέτοιο πονάει και δύσκολο είναι κάποιος να θελήσει να πονέσει.»

Ο Δημήτρης Τριαντακωνσταντής είναι γεωπόνος και ερευνητής στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Διαχείριση Περιβάλλοντος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΓΠΑ) και στα GIS & Remote Sensing (University of Greenwich, UK). Το 2006 ανακηρύχθηκε διδάκτορας ΓΠΑ στο αντικείμενο των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Newcastle University (UK), στο ESF – State University of New York (USA) εργαζόμενος σε ερευνητικό πρόγραμμα της NASA, στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ (Κρήτη), στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αθήνα). Είναι συγγραφέας και κριτής αρκετών επιστημονικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Επίσης έχει εκδώσει 2 βιβλία (ένα συλλογικό τόμο με τίτλο: «Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα» και μια ποιητική συλλογή με τίτλο: «Το άπειρο που κυβερνά»).