Τη συνέχεια των… υποσχέσεων Κατσιφάρα – Σπίρτζη διαπιστώνουν κι άλλοι

ΧούταςΣε ένα ενδιαφέρον και εν πολλοίς δεικτικό σχόλιο προέβη ο αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας Νίκος Χούτας, με αφορμή τη πρόσφατη σύσκεψη του Υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζη με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τη συζήτηση για τον κόμβο σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Μενίδι αλλά και στο ζήτημα των αντιπλημμυρικών στον αυτοκινητόδρομο.
Επί της ουσίας στηλιτεύει τη στασιμότητα επί των θέματωμ αυτών. “Αν δεν υπάρχει πρόβλημα εσωτερικής συνεννόησης μεταξύ υπουργών, γραμματέων και αιρετών για ζήτημα μάλιστα κρίσιμης σημασίας και με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις για την τοπική κοινωνία του Μενιδίου, ελπίζω αυτό το μοτίβο των αλλεπάλληλων υποσχέσεων που διατυπώνονται περιοδικά χωρίς πρακτικό αντίκρισμα να μην είναι ο κανόνας, με φόντο το εκλογικό 2019. Σε κάθε περίπτωση θέλω να υπενθυμίσω ότι και στις περσινές μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις υπήρξαν σε τρεις επίσημες και δημόσιες συνεδριάσεις από το ίδιο Υπουργείο διαβεβαιώσεις για άμεση εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών σε Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Μεσολόγγι. Και επ αυτών δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής παρα το γεγονός ότι ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει οριστική μελέτη για το σοβαρό αυτό θέμα. Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του” αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.

Κόμβος Μενιδίου: υποσχέσεων συνέχεια…
Με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 μετά από την συνάντηση του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, οφείλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα του κόμβου Μενιδίου. Αναφέρεται λοιπόν -ως απόρροια της συγκεκριμένης ευρείας σύσκεψης- ότι ο Υπουργός έκανε αποδεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη για εκπόνηση μελέτης από την παραχωρησιούχο εταιρεία ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Το ζήτημα ωστόσο έχει τη δική του «προϊστορία». Το αίτημα έχει υποβληθεί από διετίας και πλέον από το Δήμο Αμφιλοχίας τόσο δια της επίσημης αλληλογραφίας όσο και δια αλλεπάλληλων παραστάσεων στο συγκεκριμένο Υπουργείο.
Ανατρέχω επισης μερικούς μήνες πριν καταθέτοντας τη δική μου εμπειρία από τη διαχείριση του: συγκεκριμένα, στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διεξήχθη στην Πάτρα, 5-6 Φεβρουαρίου 2018, παρουσία σύσσωμης σχεδόν της κυβέρνησης κα του πρωθυπουργού και στο οποίο εκπροσώπησα ως αντιδήμαρχος, το Δήμο Αμφιλοχίας. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, κατόπιν προηγούμενου αιτήματος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μενιδίου έλαβε χώρα συνάντηση με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε με αυτό ακριβώς το θέμα: τη δρομολόγηση της σύνταξης μελέτης για την κατασκευή του κόμβου σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Μενίδι.
Στην συνάντηση εκείνη συμμετείχα εκπροσωπώντας το Δήμο Αμφιλοχίας, παρουσία επίσης του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά, του Περιφερειακού Συμβούλου Γ. Τσόγκα, του πρ.δημάρχου Μενιδίου Μ. Βασίλα και εκπροσώπων του Συλλόγου Επαγγελματιών Μενιδίου, του προέδρου Ν. Ρεβύθη και της αντιπροέδρου Ευ. Παντιώρα. Ο κ. Δέδες για μια ακόμη φορά ξανάκουσε την ανάλυση του θέματος και έπειτα από εκτεταμένη συζήτηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι το Πάσχα θα είχε εκπονήσει το Υπουργείο οριστική μελέτη του έργου. Επιπλέον δεσμεύτηκε για την τοποθέτηση μεγάλων πινακίδων σήμανσης για το Μενίδι επί του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού (κατερχόμενοι από Ιωάννινα).
Στο δεκάμηνο διάστημα που μεσολάβησε δεν έγινε κάποια ενέργεια σε συνέχεια εκείνων των δεσμεύσεων όπως και των προηγούμενων οι οποίες εντούτοις επαναλήφθηκαν πανηγυρικά το περασμένο Σάββατο.
Αν δεν υπάρχει πρόβλημα εσωτερικής συνεννόησης μεταξύ υπουργών, γραμματέων και αιρετών για ζήτημα μάλιστα κρίσιμης σημασίας και με σοβαρές οικονομικές προεκτάσεις για την τοπική κοινωνία του Μενιδίου, ελπίζω αυτό το μοτίβο των αλλεπάλληλων υποσχέσεων που διατυπώνονται περιοδικά χωρίς πρακτικό αντίκρισμα να μην είναι ο κανόνας, με φόντο το εκλογικό 2019. Σε κάθε περίπτωση θέλω να υπενθυμίσω ότι και στις περσινές μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις υπήρξαν σε τρεις επίσημες και δημόσιες συνεδριάσεις από το ίδιο Υπουργείο διαβεβαιώσεις για άμεση εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών σε Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Μεσολόγγι. Και επ αυτών δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής παρα το γεγονός ότι ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει οριστική μελέτη για το σοβαρό αυτό θέμα. Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.