Γλύτωσε από το Υπερταμείο η έκταση που ζητείται για Επιχειρηματικό Πάρκο

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)
Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

16 ακίνητα που βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Αγγελοκάστρου, η οποία είναι και η μόνη κτηματογραφημένη περιοχή του δήμου Αγρινίου, βρίσκονται στη λίστα των 10.119 ακίνητων του Ελληνικού Δημοσίου που εκχωρήθηκαν πρόσφατα στο “Υπερταμείο” (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και τα οποία ανήκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στο σχετικό ΦΕΚ τα ακίνητα αυτά δεν αναφέρονται ονομαστικά, αλλά με τους Κωδικούς Αριθμούς Eθνικού Kτηματολογίου (KAEK). Έτσι δόθηκε αρχικά η εντύπωση πως μεταξύ των ακινήτων του Δημοσίου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου βρίσκεται και το ακίνητο των 240 στρ. που ο δήμος Αγρινίου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας διεκδικούν να παραχωρηθεί για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr το συγκεκριμένο ακίνητο που έχει ΚΑΕΚ 010031305026 δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ, με το οποίο εκχωρήθηκαν τα ακίνητα του Δημοσίου στο “Υπερταμείο”.

Αεροφωτογραφία της περιοχής. Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)
Αεροφωτογραφία της περιοχής. Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Οι λόγοι που το ακίνητο αυτό εξαιρέθηκε δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο είναι ακόμη αμφίβολο αν αυτό έγινε προκειμένου η έκταση να παραχωρηθεί για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Και αυτό γιατί από το 2017 η ΕΤΑΔ με έγγραφό της προς το δήμο Αγρινίου έθεσε ως όρους για την παραχώρηση της έκτασης στο Αγγελόκαστρο, την ένταξη στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας (έχει ενταχθεί εκεί, αλλά αναμένεται το αναθεωρημένο Χωροταξικό να λάβει ΦΕΚ) και τον αποχαρακτηρισμό των χώρων που προβλέπονται για Επιχειρηματικά Πάρκα στο ισχύον από το 2013 ΓΠΣ Αγρινίου. Ενδεχόμενως η εξαίρεση του ακινήτου να έχει να κάνει με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ακίνητο η ΕΤΑΔ το εκμίσθωσε το 2012 για καλλιεργητικό σκοπό, μάλιστα η εκμίσθωση έγινε για τέσσερα χρόνια με την παράτασής να “εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της ΕΤΑΔ Α.Ε.”….

Όπως και να ‘χει όμως, από τη στιγμή που το ακίνητο γλύτωσε από τα “δόντια” του “Υπερταμείου” και από τη στιγμή που υπάρχει η δέσμευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου μέσω του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος, το ακίνητο αυτό θα πρέπει να καταλήξει στους φορείς της περιοχής που θέλουν με τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου να λύσουν ως ένα βαθμό το πρόβλημα των χρήσεων γης στην οικονομική δραστηριότητα. Εξάλλου η ίδια η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία αναγνωρίζει μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, που συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, πολλαπλάσια ανάγκη (1.100 στρεμμάτων για Επιχειρηματικό Πάρκο) στο νομό για “επιχειρηματική γη”.