Παγκόσμια πατέντα Κατσιφάρα : Δελτία Τύπου κατά του δάκου

Το φετινό πρόβλημα στη φετινή ελαιοπαραγωγή προφανώς και έχει να κάνει με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνιση του δάκου και του γλοιοσπόριο, αλλά στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι ψεκασμοί για τη δακοκτονία ξεκίνησαν πολύ καθυστέρημενα, το Σεπτέμβιο, ενώ στη περιοχή της Ναυπακτίας δεν έγιναν καθόλου.

Και ήρθε χθες ο Απ. Κατσιφάρας στο Περιφερειακό Συμβούλιο εκ των υστέρων να πει ανακοινώσει πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών. Μάλιστα ο Απ. Κατσιφάρας έφτασε στο σημείο να απαριθμεί δελτία Τύπου της Περιφέρειας σχετικά με το θέμα, λες και ο δάκος ή τα προβλήματα στο πρόγραμμα δακοκτονίας (με τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες) ξεπερνιούνται με δελτία Τύπου. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά δελτίο Τύπου – ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ) από τις 30 Μαρτίου, έπειτα από σχετική παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που επεσήμανε την αναγκαιότητα για έναρξη της δακοκτονίας 50 ημέρες πριν από την καθορισμένη έναρξη των ψεκασμών.

Όμως αν το Υπουργείο δεν έσπευσε να δώσει λύσεις τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες του προγράμματος δακοκτονίας ή στο θεσμικό πλαίσιο των διαγωνισμών, δεν είδαμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να “σηκώνει” το θέμα έναντι της Κυβέρνησης… Γιατί, για παράδειγμα, και πέρυσι στην Ναυπακτίας ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος λόγω έλλειψης προσφορών. Δεν έπρεπε λοιπόν η Περιφέρεια από πέρυσι να επιδιώξει λύσεις στα προβλήματα; Γιατί προφανώς δεν θα έχουμε κάθε χρόνο σύμμαχο τον καιρό… Και συνελόντι ειπείν, γιατί η δακοκτονία ξεκίνησε στην Αιτωλοακαρνανία το Σεπτέμβριο και σε άλλες Περιφέρειες έγινε στις αρχές του καλοκαιριού; Όσο και να προσπαθεί δεν κρύβονται οι ευθύνες της Περιφέρειας και προφανώς ο δάκος δεν καταπολεμιέται με δελτία Τύπου.