Θέμα με την απαλλαγή των τελών στους πληγέντες βάζει το ΥΠΕΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στο Δημαρχείο Αγρινίου οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Ζευγαρακίου ζητώντας να προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις των ζημιών από τις περσινές πλημμύρες καθώς επίσης και να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η περιοχή τους.

Στη συνάντηση περίπου μίας ώρας που είχαν με το δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ζήτησαν επιτακτικά τον καθαρισμό των ρεμάτων της περιοχής λέγοντας χαρακτηριστικά πως κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πλημμυρίσουν ξανά οι περιουσίες τους. Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου δεσμεύτηκε στους κατοίκους πως αύριο θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή καθώς ο δήμος θα μπορέσει να κατασκευάσει κάποια μικρά τεχνικά με συμβάσεις που θα υπογραφούν από μέρα σε μέρα. Ωστόσο για την οριστική αποκατάσταση των ζημιών ανέφερε πως τα χρήματα του Υπουργείου Υποδομών ήρθαν στα τέλη καλοκαιριού και πως ίσως χρειαστεί και πάνω από ένα ακόμη μήνας προκειμένου ο δήμος Αγρινίου να πάρει το “πράσινο” φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να υπογραφούν δύο συμβάσεις 2,5 εκατ. ευρώ η καθεμία, που αφορούν την αποκατάσταση στις Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Παραβόλας και Παρακαμπυλίων η μία και η άλλη τις Δημοτικές Ενότητες Αρακύνθου, Μακρυνείας και Αγγελοκάστρου.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε προς στιγμήν διαφωνία με ορισμένους εκ των κατοίκους που ισχυρίστηκαν πως η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά τους είπε πως μόνο ένα από τα ρέματα της περιοχής είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και πως τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητας του δήμου Αγρινίου. Ο Γ. Παπαναστασίου εξήγησε πως όλα τα ρέματα είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αφού δεν είναι οριοθετημένα και ίδιως τώρα με τον “Κλεισθένη” που ξεκαθάρισαν οι αρμοδιότητες. Έτσι δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν “τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ;”. Όσον αφορά το ζήτημα του καθαρισμού των χωραφιών της περιοχής ο δήμαρχος συμφώνησε με τους κατοίκους να πάει μαζί τους στην Αθήνα στο Υπουργείο Υποδομών για να ζητήσουν παρεμβάσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τους πλημμυροπαθείς υπήρξαν αιτιάσεις σχετικά την απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης αλλά και για πολλά υδρόμετρα που παραμένουν κάτω από τα μπάζα και δεν έχουν μετρηθεί. Επίσης, ενώ ο δήμος Αγρινίου απάλλαξε τους πληγέντες από τα δημοτικά τέλη για το έτος 2018, έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διευκρινίζει ότι βάσει των διατάξεων του νόμου 4566/2018 η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη αφορά μόνο περιπτώσεις ακινήτων που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί σοβαρές λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα και για όσο χρονικό διάστημα αυτά συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται μη κατοικήσιμα. Στη περίπτωση του Ζευγαρακίου όμως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών που επλήγησαν δεν χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα… Είναι λοιπόν προφανές ότι εδώ υπάρχει θέμα…. ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια απαράδεκτη διάταξη, από τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να συνδράμει έγκαιρα τους πληγέντες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχετικά βοηθήματα των πλημμυροπαθών στο Ζευγαράκι άρχισαν να αποδίδονται στους δικαιούχους περίπου 8 μήνες μετά τη θεομηνία. Πάντως η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την απαλλαγή των πλημμυροπαθών επικυρώθηκε κανονικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ωστόσο η εφαρμογή της δεν ξεκαθαριστεί αν έχει γίνει ή όχι κατά νόμο…