Ξέχασαν τη μεσαία τάξη με τον νέο ΕΝΦΙΑ

Μειώσεις του ΕΝΦΙΑ το 2019 μόνο για όσους έχουν πολύ μικρής αντικειμενικής αξίας ακίνητη περιουσίας προβλέπει το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία ακόμη προεκλογικού χαρακτήρα παροχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αλλά και όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν προκύπτει κάποια μέριμνα για ελάφρυνση της μεσαίες τάξης των ιδιοκτητών ακινήτων, αυτών που κατά τα χρόνια της κρίσης έχουν σηκώσει ένα τεράστιο οικονομικό βάρος. Πρόκειται για όσους είδαν την ακίνητη περιουσία τους όχι μόνο να απαξιώνεται λόγω της κρίσης και της υπερφορολόγησης, αλλά να πληρώνουν εξοντωτικούς φόρους γι’ αυτήν την περιουσία. Πρόκειται επίσης για όσους έχουν επενδύσει στην ακίνητη περιουσία, δίνοντας ζωή στην οικοδομή και σε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αυτό, όμως, που επέλεξε η κυβέρνηση ήταν να μοιράσει ότι της περίσσευε από το υπερπλεόνασμα στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μερικές δεκάδες ευρώ σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Οι μειώσεις θα γίνουν σε δυο δόσεις με το δεύτερο χρόνο η ελάφρυνση να επεκτείνεται και σε οριακά μεγαλύτερες περιουσίες. Ειδικότερα έρχονται οι εξής αλλαγές:
-η μείωση του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται να γίνει μέσω της καθιέρωσης ενός συντελεστή έκπτωσης στον οφειλόμενο φόρο κάθε φορολογούμενου ο οποίος όσο αυξάνει η συνολική αξία της περιουσίας του τόσο θα μειώνεται αυτός. Για παράδειγμα, το 2019 για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 80.000 ευρώ θα καθιερωθεί μειωτικός συντελεστής του φόρου 30%. Για όσους έχουν ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 100.000 ο μειωτικός συντελεστής περιορίζεται στο 25% ενώ για περιουσία αντικειμενικής αξίας 100.000 έως 200.000 ευρώ ο μειωτικός συντελεστής θα είναι 20%. Για περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν προβλέπεται στην πρώτη φάση έκπτωση. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή από το 2020 η έκπτωση θα δίνεται και σε μεγαλύτερης αξίας ιδιοκτησίες αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Για παράδειγμα, για περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ η μείωση δεν θα ξεπερνά το 1%.

Το 2019 από τη μείωση του φόρου θα ωφεληθούν 5,4 εκατ. ιδιοκτήτες ενώ το 2020 οι ωφελημένοι θα είναι κατά περίπου 400 χιλιάδες περισσότεροι. Συνολικά ο φόρος των φυσικών προσώπων από περίπου 2,7 δις που βεβαιώνεται κάθε χρόνο θα περιοριστεί το 2020 σε 2 δις ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια συνολική ελάφρυνση κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.

πηγή : capital.gr