Έκαναν όσα δεν έκαναν οι προηγούμενοι ή ο δήμος είναι στον αυτόματο πιλότο;

Απολογισμός πεπραγμένων (τελικά) μεταξύ νυν και πρώην
Έκαναν όσα δεν έκαναν οι προηγούμενοι ή ο δήμος είναι στον αυτόματο πιλότο; Αυτό είναι το δίλλημα που ουσιαστικά τέθηκε από τη συζήτηση του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Αγρινίου για το 2017

Από τις αποχωρήσεις των τριών μικρότερων σε έδρες παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου, αλλά και τον επί παντός επιστητού απολογισμό εκ μέρους της δημοτικής αρχής σημαδεύτηκε η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2017.

Τόσο το Ανυπότακτο Αγρίνιο (δείτε εδώ), όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση (δείτε εδώ) με ανακοινώσεις τους έχουν εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν προσήλθαν καν στη συνεδρίαση. Η “Ανατροπή Τώρα” του Δημήτρη Τραπζειώτη αν και προσήλθε στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής της παρόλο που δεν προβλέπεται λόγω της ειδικής συνεδρίασης, έλαβε το λόγο και δήλωσε πως η παράταξή του θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο ενός συμπολίτη σε τροχαίο ατύχημα, που σημειώθηκε πρόσφατα στην Εθνική Οδό (στο ύψος του ΚΤΕΛ) και κατήγγειλε πως η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για το θέμα. Απαντώντας ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ανέφερε πως ο Δ. Τραπεζιώτης ψάχνει αφορμή για να δημιουργήσει εντυπώσεις και πως εμμέσως πλην σαφώς ήθελε με τη μηνυτήρια αναφορά του για το θέμα να ρίξει ευθύνες στη δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος γνώριζε πως ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα. Παράλληλα τόνισε ότι μετά από την επιστολή του προς τον Υπ. Υποδομών, την οποία έκανε αναφορά στην βουλή το ΚΚΕ, το Υπ. Υποδομών παρέλαβε το έργο και το απέδωσε στην Περιφέρεια.

δημοτικό συμβούλιοΠαπαναστασίου: Η δημοτική αρχή κάνει όσα δεν έκαναν άλλες δημοτικές αρχές
Έτσι η συζήτηση ουσιαστικά ουσιαστικά εξελίχθηκε σε συζήτηση – μπρα ντε φερ μεταξύ νυν και πρώην δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε θετική την αποτίμηση του απολογισμού του έργου της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή προσπαθεί να κάνει όσα δεν έκαναν άλλες δημοτικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια. Αναφέρθηκε αρχικά στα στοιχεία του πρόσφατου οικονομικού απολογισμού του δήμου Αγρινίου λέγοντας ότι ο δήμος Αγρινίου έχει στη χειρότερη οικονομικά περίοδο καλύτερα οικονομικά και τόνισε ότι προμηθευτές και εργολάβοι πληρώνονται νωρίτερα από ποτέ. Επανέλαβε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα έργα που εντάχθηκαν και που πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έκανε διεξοδική αναφορά σε μελέτες που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία (οριοθετήσεις ρεμάτων κτλ) και την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργου για το ρέμα Λυκοραχίτης, ενώ ανέφερε πως οι μελέτες αυτές ξεκίνησαν το 2016 και ολοκληρώθηκαν το 2017 πριν τις περσινές πλημμύρες, δείγμα -όπως χαρακτηριστικά είπε- ότι η δημοτική αρχή προνοεί και σχεδιάζει αντιπλημμυρικά έργα, όταν άλλοι έκαναν έργα βιτρίνας. Έκανε επίσης ο δήμαρχος Αγρινίου αναφορά στις συντηρήσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων λέγοντας ότι πλέον “βρίσκονται σε άλλη εποχή από αυτή που παραλάβαμε”, ενώ υπογράμμισε την ανακατασκευή του Αγίου Κωνσταντίνου θυμίζοντας ότι το έργο είχαν εξαγγείλλει όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, αλλά κανείς δεν το έκανε. Αναφέρθηκε επίσης στις μελέτες που έκανε ο δήμος για το καθορισμό όχθιας και παρόχθιας ζώνης στην νότια πλευρά της Τριχωνίδας (ήδη πήραν ΦΕΚ για το βόρειο τμήμα) λέγοντας ότι αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση της παράταξής του. Ειδική αναφορά έκανε στις προτάσεις του δήμου Αγρινίου για την επέκταση του ΧΥΤΑ και τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, που αναμένεται η ένταξή του και θα λύσουν -όπως είπε-το πρόβλημα για 70χρόνια. Αναφορά επίσης έγινε από τον δήμαρχο στην αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης στη Μακρυνεία, λέγοντας ότι μόνο από το ρεύμα που καίγονταν έχουν βγεί τα χρήματά του. Αναλυτική απαρίθμηση έκανε επίσης ο Γ. Παπαναστασίου στις συντηρήσεις σχολείων, νηπιαγωγείων παιδικών σταθμών (τη δημιουργία βρεφικών τμημάτων) και δημοτικών χώρων, όπως ο χώρος του ΔΗΠΕΘΕ, το “Ελληνίς”, το “Άνεσις”.

ΜοσχολιόςΜοσχολιός: Πέντε χρόνια απουσίας της δημοτικής αρχής
Ο Π. Μοσχολιός εξαιτίας και της απουσίας των άλλων παρατάξεων ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει τη δική του παρουσία στη συνεδρίαση. “Κάθισα για να καταδείξω την απουσία της δημοτικής αρχή, που πέντε χρόνια δεν έχει αφήσει κανένα αποτύπωμα στο δήμο” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο απολογισμός της δημοτικής αρχής δεν είναι πολιτικός, αλλά απολογισμός των υπηρεσιών. Χαρακτήρισε την εισήγηση του Γ. Παπαναστασίου γεμάτη ασυναρτησίες και έπαρση και επανέλαβε πως ο δήμος βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και πως η δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο έργο ουσίας που να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης. Έκανε λόγο για απαξίωση των δομών και των δράσεων που δήμου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διοργάνωση του δρόμου Μ. Κούσης, “που έγινε ρεζίλι ο δήμος”, το ΔΗΠΕΘΕ που έγινε “τοπικό πειραματικό ερασιτεχνικό θέατρο και υποβαθμίστηκε από το Υπ. Πολιτισμού”. Ο Π. Μοσχολιός είπε επίσης πως ο δήμαρχος δεν πέτυχε τους μαξιμαλιστικούς στόχους για το Επιχειρηματικό Πάρκο και την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου. Αντιπαρέβαλλε ξανά το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 στη θητεία του με το τωρινό λέγοντας ότι από τα 70 εκατ. πήγε στα 15. Τέλος ανέφερε πως η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών και κατέληξε λέγοντας πως “τιμής ένεκεν ο απολογισμός της δημοτικής αρχής έπρεπε να γίνει στο Ζευγαράκι”.

Απαντώντας ο Γ. Παπαναστασίου σχολίασε την τοποθέτηση του Π. Μοσχολιού λέγοντας χαρακτηριστικά “λυπάμαι γιατί ο κ. Μοσχολιός άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλλει βρίζοντας το δήμαρχο έναν απολογισμό που έδειχνε τι δεν έκανε ο ίδιος στη θητεία του”. “Είχε το Αγρίνιο αθωράκιστο και μιλά για το Ζευγαράκι” είπε απαντώντας στην αντίστοιχη αναφορά του Π. Μοσχολιού. Ενώ κατέληξε λέγοντας πως κατηγορείται πως δεν τα άλλαξε όλα μέσα σε τέσσερα χρόνια από αυτούς που δεν τόλμησαν τόσα χρόνια να τα αλλάξουν όλα.

Αναλυτικά ο απολογισμός όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση: