Στο ΠΔΕ του 2019, δηλαδή “ζήσε Μάη μου”, η ωρίμανση για τη σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια

Για εμπαιγμό και παραπομπή του θέματος στις καλένδες μιλά ο Γ. Παπαναστασίου
Την χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 της ωρίμανσης της μελέτης για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ουσιαστικά δηλαδή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αφού η προωθημένη μελέτη οδοποιίας έγινε δωρεά υπέρ του Δημοσίου από τον Αγρινιώτη Χρήστο Ράδο και την εταιρεία RACE, εξήγγειλε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα του συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιείται σήμερα στο Αγρίνιο.

ΣπίρτζηςΗ συγκεκριμένη εξέλιξη μοιάζει θετική, ωστόσο έρχεται με καθυστέρηση, αφού πριν εννέα μήνες η μελέτη οδοποιίας παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και έκτοτε το Υπουργείο Υποδομών παρέμεινε άπραγο επί του θέματος. Επίσης δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το πότε θα ωριμάσει το Υπουργείο την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια από τη στιγμή που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται… Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν υποεκτέλεση του προγράμματος κατά 1,3δισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο μισό περίπου του υπερπλεονάσματος που παρουσιάζει η Κυβέρνηση). Εντωμεταξύ ο Υπουργός Υποδομών έχει αναφέρει πως οι συζητήσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση της νέας γενιάς οδικών έργων στο πλαίσιο της επέκτασης των παραχωρήσεων είναι σε προχωρημένο στάδιο και έτσι δεν αποκλείεται σύντομα η Ελλάδα να έχει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εκτέλεση τέτοιων έργων και την ίδια ώρα η μελέτη για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό να μην είναι ακόμη ώριμη….

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥΠαπαναστασίου: Παραπέμπουν στις καλένδες τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό
Ήδη για το θέμα υπάρχει αντίδραση και από τον δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα κρατούσε -περιμένοντας κάποια εξέλιξη- χαμηλούς τόνους απέναντι στο Υπ. Υποδομών. Μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr χαρακτήρισε την εξαγγελία Σπίρτζη “φύκια για μεταξωτές κορδέλες που παραπέμπουν τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό στις ελληνικές καλένδες”. Ο δήμαρχος Αγρινίου εκτιμά πως διαδικασία της ανάθεσης των υπόλοιπων μελετών για τη σύνδεση του Αγρινίου και η εκπονησή τους μπορεί να διαρκέσουν δύο ή τρία χρόνια, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση για την υλοποίηση του έργου, την αναγκαιότητα του οποίου έχουν αποδεχθεί και ο Υπουργός Υποδομών αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τέλος, ο δήμαρχος Αγρινίου θυμίζει με νόημα ότι πριν περίπου ενάμιση χρόνο κυβερνητικοί παράγοντες μιλούσαν για εγγραφή εντός του 2018 σχετικού κονδυλίου στο ΠΔΕ για τη σύνδεση του Αγρινίου, ενώ τώρα εξαγγέλλεται το κονδύλι για το ΠΔΕ του 2019…