Σπαράσσει το ΚΙΝΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ σε Κατσιφάρα

Με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο του Αγρινίου εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής. Η ομιλία του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ ακολούθησε τη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας με παρόντες τον βουλευτή του κόμματος Δ. Κωνσταντόπουλο πολλά κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, αλλά και πολιτευτές.

Αν και το θέμα της συνεδρίασης της Νομαρχιακής και της ομιλίας του Γραμματέα του κόμματος δεν ήταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ουσιαστικά αυτό μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μελών του ΚΙΝΑΛ, καθώς αρκετά στελέχη εξέφρασαν ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους στη στήριξη – συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, καθώς επίσης και τη δυσαρέσκειά τους στη στάση του Περιφερειάρχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Λύτρας και Ν. Μπαλαμπάνης.

Η παρουσία του Απ. Κατσιφάρα για πρώτη φορά σε αντίστοιχη κομματική εκδήλωση στην Αιτωλοακαρνανία ήταν αυτοί που “ερέθισε” αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετές τοποθετήσεις στελεχών -ανάμεσά τους και αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως οι πρώην αντιδήμαρχοι Αγρινίου Θ. Ράπτης και Αντ. Κούρος- που εξέφρασαν ανοιχτά σε διαφορετικούς βεβαίως τόνους τις αντιρρήσεις τους, τις επιφυλάξεις, ακόμη και την κάθετη αντίθεσή τους στη στήριξη του Περιφερειάρχη από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη στάση του ιδίου του Απ. Κατσιφάρα. Ίσως η πιο ενδεικτική τοποθέτηση ήταν αυτή του Χρ. Κωστακόπουλου, πρώην Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρησιμοποιήσει τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ -όπως ο Απ. Κατσιφάρας- για να βάλει στελέχη του στην Αυτοδιοίκηση, εκεί που δεν έχει παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν μπορεί να στηρίξει μια παράταξη ή ψηφοδέλτιο, που θα έχει ανθρώπους και θα στηρίζεται από χώρο που μέχρι χθες πολεμούσε και έβριζε το ΠΑΣΟΚ. “Θα είμαστε μαζί στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά στις εθνικές εκλογές απέναντι; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω” είπε χαρακτηριστικά για τις λεγόμενες “συμπράξεις του προοδευτικού χώρου”. Μάλιστα ο Χρ. Κωστακόπουλος έθεσε θέμα και σε σχέση με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου των εθνικών εκλογών λέγοντας απευθυνόμενος προς τον Γραμματέα του κόμματος πως “θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία με τους “κομήτες” που γυροφέρνουν στα κομματικά γραφεία και μετά μας τους φέρνουν εδώ για υποψηφίους βουλευτές, λες και είμαστε ιθαγενείς. Θα πρέπει να είναι υποψήφιοι βουλευτές άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο νομό”. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν τοποθετήσεις από ορισμένα στελέχη του ΚΙΝΑΛ με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς για το ΣΥΡΙΖΑ, ειπώθηκε για παράδειγμα ο χαρακτηρισμός “φασίστες”. Ενώ άλλα στελέχη του κόμματος ζήτησαν από τον Απόστολο Κατσιφάρα να διευκρινίσει, αν πρόκειται για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του ή συνεργασία του ιδίου με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η δεύτερη περίπτωση σημαίνει από κοινού κατάρτιση του ψηφοδελτίου…

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Χρ. Κωστακόπουλου:

Απ. Κατσιφάρας: Αν ήμασταν ανίκανοι θα μας στήριζε κανένας;
Ο Απόστολος Κατσιφάρας είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον αρχικό χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναγκάστηκε μετά τις αρνητικές για τον ίδιο και την στάση του τοποθετήσεις να λάβει εκ νέου το λόγο. Ωστόσο δεν μπόρεσε σε κάποιες περιπτώσεις να κρύψει τον εκνευρισμό του, ενώ εμφανίστηκε να “πατά σε δύο βάρκες”… Αφ΄ενός μεν χαρακτήρισε την παράταξή του ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική από την άλλη επανέλαβε πως βρίσκεται στην πολιτική του οικογένεια, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε πως το 2010 “επιστρατεύτηκε” για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Ωστόσο τόνισε την ανάγκη της εποχής -όπως είπε- για ευρύτερες συγκλίσεις. “Μπορούμε να πάμε και μόνοι μας, αλλά πρέπει αύριο η Περιφέρεια να είναι στο δημοκρατικό χώρο;” αναρωτήθηκε με νόημα, ωστόσο στελέχη του ΚΙΝΑΛ αντέδρασαν θεωρώντας μάλλον όχι και τόσο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εμφατικά ο νυν Περιφέρειαρχης αναρωτήθηκε: “Έρχονται και λένε πολιτικοί χώροι και σχήματα, στηρίζουμε τους ικανούς περιφερειάρχες, αν ήμασταν ανίκανοι θα μας στήριζε κανένας;” Ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Απ. Κατσιφάρας ανέφερε πως “το 2014, όταν ο χώρος ήταν κοντά στο 4% μείναμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τη δημοκρατία, την ιστορία και την προοδευτικότητα του χώρου. Δεν κατεβάσαμε ποτέ κανένα λάβαρο…”

Χριστοδουλάκης : Κανείς δεν αμφισβητεί που ανήκει ο Απ. Κατσιφάρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απ. Κατσιφάρα επιχείρησε να υπερασπιστεί ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λύτρας κάνοντας αναφορές και στο έργο της Περιφερειακής Αρχής τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ωστόσο η αναφορά του στην αποκατάσταση του δρόμου στην Κλεισούρα, πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις σε μερίδα του ακροατηρίου. Πάντως ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστουλάκης αν και σε πολλές στιγμές έδειξε προβληματισμένος από τη συζήτηση που έγινε, επέμεινε στις τοποθετήσεις του πως ο χώρος πρέπει να μείνει ενωμένος. Μάλιστα μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ τόνισε ότι “η αυτόνομη πορεία μας θα εκφραστεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας, έχοντας επιλέξει ανθρώπους από το δικό μας χώρο, με αξιόλογα προγράμματα, που σε αυτές τις δύσκολες πολιτικές συγκυρίες για την αυτοδιοίκηση μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι ο Απόστολος Κατσιφάρας για τη Δυτική Ελλάδα. Ένα στέλεχος που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει”. Και πρόσθεσε : “Εμείς κάνουμε τις δικές μας επιλογές, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ παραδεχόμενοι ότι δεν έχουν αξιόλογα στελέχη να ανταποκριθούν σε αυτό το δύσκολο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολύ ευχαρίστως να ακολουθήσουν τις δικές μας επιλογές. Αυτό είναι κάτι που αφορά αυτούς, αυτοί πρέπει να προβληματιστούν και όχι εμείς”.

View post on imgur.com