Η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας

ΠΟΕΔΗΝ: Η απόλυτη εγκατάλειψη στα Κέντρα Υγείας
“Δυστυχώς δικαιωθήκαμε απόλυτα ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη είναι θνησιγενές και δεν πρόκειται να πετύχει. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός υλοποιείται με γοργά βήματα. Όμως τα στοιχεία τους διαψεύδουν. Και όχι μόνο αυτό αφήνουν τα Κέντρα Υγείας που είναι το αποκούμπι των πολιτών σε δυσπρόσιτες, ορεινές περιοχές να μαραζώνουν” αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της με αφορμή έρευνα για την καταγραφή των ελλείψεων.

Με βάση τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έπρεπε σήμερα να λειτουργούν 239 ΤΟΜΥ. Ταμπέλες έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 100 εκ των οποίων οι 60 λειτουργούσαν και πριν ως Πρωτοβάθμιες μονάδες (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, Περιφερειακά ή Αγροτικά ιατρεία). Από τους 4024 οικογενειακούς γιατρούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (1195 στα ΤΟΜΥ και 2829 συμβεβλημένοι), στην πραγματικότητα διαθέσιμοι είναι μόνο 950 (250 ΤΟΜΥ, 700 ΕΟΠΥΥ).

“Σήμερα δεν υπάρχει δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Οι πολίτες πληρώνουν ιδιώτη γιατρό ακόμη και για τη συνταγογράφηση. Τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αντί να τα ενισχύει με προσωπικό και υλικά, οι λιγοστοί εναπομείναντες γιατροί γίνονται μπαλάκι από μονάδα σε άλλη υγειονομική μονάδα (κάνουν τον οικογενειακό ιατρό, εφημερεύουν κάθε ημέρα και σε άλλα Κέντρα Υγείας ή στα τοπικά Γενικά Νοσοκομεία)” τονίζει.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Κ.Υ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου του οποίου η επισκεψιμότητα αυξάνει σημαντικά, τα προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά διευρύνονται, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες, ένα ζήτημα αποτελεί ο καρκινογόνος αμίαντος που παραμένει στο πάτωμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, ο οποίος πρέπει άμεσα να αλλαχτεί. Αντικαταστάθηκε το ακτινολογικό μηχάνημα που ήταν επί μήνες χαλασμένο με ΔΩΡΕΑ από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έχει φθαρεί λόγο παλαιότητας (33χρόνια λειτουργίας) και χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων καθώς και ειδικότητες ιατρών. Δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία και έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑ.
Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ: Υπολειτουργεί χωρίς ιατρικό νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Πρόβλημα κι εδώ με τον καρκινογόνο αμίαντο.
Κ.Υ. ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Μεγάλη έλλειψη ιατρών όλων των ειδικοτήτων καθώς και νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Μεγάλο πρόβλημα η μη φύλαξη του Κ.Υ. που συχνά με πολλά περιστατικά βίας απέναντι στο προσωπικό και πολλές κλοπές.
Κ.Υ. ΑΣΤΑΚΟΥ: Χωρίς επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο λόγο έλλειψη οδηγών και προβλήματα στις διακομιδές.
Κ.Υ. ΒΟΝΙΤΣΑΣ: Οξύ το κτηριακό πρόβλημα του Κ.Υ.. Χωρίς ακτινολόγο. Ο οδοντιατρικός εξοπλισμός είναι σε αχρηστία λόγο μη συντήρησης αλλά και παλαιότητας. Χωρίς παρασκευαστή και χωρίς κάλυψη των αναγκαίου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κτηριακά προβλήματα λόγο έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας – υποστήριξης . Χωρίς φύλαξη. Έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού ιατρών, νοσηλευτών και όλων των ειδικοτήτων.