Οι γενικές αρχές, οι στόχοι και οι 105 φίλοι της «Συμμαχίας Πολιτών»

Η «Συμμαχία Πολιτών» δημοσιοποιεί το κείμενο γενικών αρχών και στόχων καθώς και περισσότερα από 100 ονόματα φίλων της πρωτοβουλίας μας που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Καραμητσόπουλου για τον Δήμο Αγρινίου.
“Είναι άνθρωποι της εργασίας, της επιστήμης, της αγροτιάς, του πολιτισμού, συνταξιούχοι, άνθρωποι που βιώνουν την ανεργία δίνοντας τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση και αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνίας μας. Η ανιδιοτελής στήριξή τους αποτελεί την κινητήρια δύναμη της «Συμμαχίας Πολιτών»” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Συμμαχία Πολιτών
Αδέσμευτη Κοινωνική Πρωτοβουλία για τον Δήμο Αγρινίου

Γενικές αρχές και στόχοι
Η Αιτωλοακαρνανία, ο τόπος μας, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, τα σπουδαίας αξίας ιστορικά μνημεία και τις τεράστιες δυνατότητες, είναι αλήθεια ότι, δυστυχώς, δεν βρίσκεται ούτε οικονομικά, ούτε αναπτυξιακά και κοινωνικά στη θέση που θα έπρεπε και μας αξίζει. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο ότι η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στους 4 φτωχότερους νομούς της χώρας με βάση το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων της (στοιχεία φορολογικών δηλώσεων 2016).
Και το Αγρίνιο, η πόλη μας, η καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος όπου συναντώνται Αιτωλοί και Ακαρνάνες, η μεγαλούπολη των 100.000 κατοίκων, εξακολουθεί να βρίσκεται δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια σε συνεχή παρακμή. Αν και παραμένει ένα από τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα ουδέποτε είχε την αντιμετώπιση των δυο άλλων πόλεων και ποτέ δεν πήρε αυτά τα οποία δικαιούνταν και αντιστοιχούσαν στο μέγεθος του. Αντιθέτως αντιμετωπιζόταν πάντα ως ο φτωχός συγγενής.
Μια από τις κύριες αιτίες γι’ αυτό ήταν ότι δεν υπήρξε ποτέ ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία που θα αναδείκνυε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας, αλλά και κάθε Δήμου ξεχωριστά.
Δυστυχώς οι περισσότεροι από όσους είχαν θέσεις ευθύνης δεν στάθηκαν ικανοί να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές εξυπηρετήσεις και τις τοπικιστικές λογικές και να δουν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης για τους Δήμους περνάει μέσα από τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη συνολικά του Νομού μας.
Οι ευθύνες όλων όσων άσκησαν εξουσία στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις δεκαετίες που πέρασαν είναι μεγάλες. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι όλοι ήταν ίδιοι ή ότι δεν υπήρξαν άνθρωποι που προσπάθησαν. Η θέση όμως του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας στον κοινωνικοοικονομικό χάρτη δεν άλλαξε.
Γιατί, τελικά, αυτό που φταίει δεν είναι τόσο η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων αλλά κυρίως η διατήρηση της ίδιας νοοτροπίας που βασίζεται στον κομματισμό, τον παραγοντισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Η συνέχιση της ίδιας κατάστασης και για τα επόμενα χρόνια θα ήταν καταστροφική για την κοινωνία.
Είναι ορατό πλέον στους πολίτες ότι για να μπορεί να υπάρχει πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από νοοτροπίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από κομματικές παρατάξεις ενδεδυμένες το μανδύα της «ανεξάρτητης», που φυσικά δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανένα. Ούτε φυσικά έχει ανάγκη από αχυράνθρωπους που θα «εργάζονται» για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Τέτοιες κινήσεις γίνονταν και θα γίνονται πάντα ερήμην της κοινωνίας.
Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, χρειαζόμαστε μια κοινωνία ενεργών πολιτών. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα δεν είναι ατομικά κι ούτε μπορούν να λυθούν ατομικά, παρά μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογική διεκδίκηση.
Η «Συμμαχία Πολιτών» είναι μια πρωτοβουλία πολιτών του Δήμου Αγρινίου που βασίζεται σε αυτά τα χαρακτηριστικά και δημιουργήθηκε όχι μέσα από μηχανισμούς, όχι για τα συμφέροντα των λίγων, αλλά από την ανάγκη να εκφράσουμε το πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας που νιώθει ότι σήμερα δεν έχει φωνή και βρίσκεται στο περιθώριο. Δημιουργήθηκε γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μια τέτοια κοινωνική πρωτοβουλία για την αυτοδιοίκηση μπορεί χωρίς δεσμεύσεις να αγωνιστεί για τις ανάγκες όλων των πολιτών.
Καθώς σε μια σειρά από σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες όλοι όσοι είχαν την ευθύνη τα προηγούμενα χρόνια αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Ειδικά η σημερινή Δημοτική αρχή δεν έλυσε κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και υπήρχαν όταν ανέλαβε παρότι διανύει ήδη τον 5ο χρόνο της θητείας της.
Την επίλυση αυτών των θεμάτων θα προτάξουμε αν, με την ψήφο των συμπολιτών μας, συμμετέχουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο για έργα που είναι ευθύνη του Δήμου όσο και για τα υπόλοιπα έργα διεκδικώντας από την κεντρική και την περιφερειακή εξουσία όλα όσα για χρόνια έχουμε ως κοινωνία στερηθεί.
Ενδεικτικά:
1. Η διεύρυνση και ενίσχυση των δομών Κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για τον Δήμο μας ώστε να εξασφαλίσει ότι κανένας συνάνθρωπος μας δεν θα στερείται τα βασικά κοινωνικά αγαθά: νερό, φαγητό, κατοικία, ρεύμα, θέρμανση, περίθαλψη, παιδεία.
2. Να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση του Πάρκου Αγρινίου.
3. Υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικής Στέγης.
4. Έργα πολιτισμού όπως η διάσωση και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαία θέατρα, βιομηχανικά κτήρια καπνού κλπ).
5. Καθαριότητα – ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.
6. Απευθείας σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
7. Βελτίωση της απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης της εθνικής οδού με τα σημεία καρμανιόλες ειδικά στο τμήμα που βρίσκεται εντός του Δήμου Αγρινίου.
8. Κατασκευή των οδικών αξόνων σύνδεσης του Αγρινίου με Θέρμο και Καρπενήσι.
9. Βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών υγείας με κάλυψη όλων των ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
10. Αναβάθμιση και διεύρυνση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
11. Αξιοποίηση της Τριχωνίδας
12. Αντιπλημμυρικά έργα
13. Έργα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη όπως η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης παντού για όλους και ιδίως για ομάδες συμπολιτών μας που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.
14. Έργα για την ασφάλεια των κατοίκων και την βελτίωσή της ποιότητας ζωής όπως η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και άλλων δημόσιων κτηρίων κλπ.
Όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής αλλά ενεργοί πολίτες που αισθανόμαστε την ανάγκη να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, που έχουμε διάθεση και όρεξη να προσφέρουμε ανιδιοτελώς για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Νομού μας και της πόλης μας.
Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ανθρώπων μέσα από το οποίο να παλέψουμε ενωμένοι για το κοινό καλό, μακριά από εξαρτήσεις από πολιτικά κόμματα ή οικονομικούς και άλλους παράγοντες.
Δεν έχουμε ως αυτοσκοπό μας «να πάρουμε στα χέρια μας» την εξουσία. Αυτός είναι στόχος άλλων, των κομματικών στελεχών και των οικονομικών παραγόντων που θέλουν να ελέγχουν για ίδιον όφελος την τοπική αυτοδιοίκηση.
Σκοπός της «Συμμαχίας Πολιτών» είναι να βοηθήσουμε ώστε με τις προτάσεις μας, τις παρεμβάσεις μας, τις κινητοποιήσεις μας και την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά με την εκπροσώπηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο οι πολίτες ως σύνολο να είναι αυτοί που «θα πάρουν στα χέρια τους» την εξουσία.
Δυστυχώς ο τρόπος λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου όλα τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονταν από μια στείρα αντιπαράθεση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν που γίνονταν περισσότερο για τις εντυπώσεις και λιγότερο για την ουσία δηλαδή για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας.
Η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση για να αποκτήσει επιτέλους κουλτούρα συνεργασίας και συναίνεσης.
Με την πρωτοβουλία που όλοι μαζί ξεκινάμε σας καλούμε σε μια μικρή επανάσταση, μια ειρηνική επανάσταση της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νοοτροπίες και αγκυλώσεις που έχουν κρατήσει την πόλη μας πολλά χρόνια πίσω. Νοοτροπίες που έχουν οδηγήσει στην αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, στην αναποτελεσματικότητα, στην αδιαφάνεια και στην διαφθορά.
Για αυτό σ’ αυτή την πραγματικά αδέσμευτη πρωτοβουλία, που είναι μια δύσκολη αλλά και ωραία προσπάθεια χρειαζόμαστε την συμμετοχή και την στήριξη όλων σας. Γιατί η «Συμμαχία Πολιτών» αγκαλιάζει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης αρκεί βεβαίως να πιστεύουν στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ισότητας.

Συμμαχία Πολιτών
Αδέσμευτη Κοινωνική Πρωτοβουλία για τον Δήμο Αγρινίου
ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

1 Αλπέντζος Γαβριήλ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Τέως Επιθεωρητής Εκπ/σης – Συγγραφέας
2 Αθανασόπουλος Χριστόφορος Άνεργος
3 Αθανίτης Ανδρέας Μηχανικός ΗΥ και Πληροφορικής – Υποδιευθυντής ΣΔΕ Αγρινίου
4 Αλιάγα Βασιλική Ιδιωτική Υπάλληλος
5 Αναστασάτου Όλγα Συνταξιούχος
6 Ασπρογιάννης Γιάννης Υπάλληλος ΔΟΥ Αγρινίου
7 Αυτζόγλου Παναγιώτης Υπάλληλος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας
8 Βαμβακά Έλενα Τεχνολόγος Αναισθησιολόγος – Ιδιωτική Υπάλληλος
9 Βαμβακάς Πάνος Ιδιωτικός Υπάλληλος
10 Βαμβακάς Πέτρος Συνταξιούχος Ξυλουργός
11 Βασιλάρης Παναγιώτης Ιδιωτικός Υπάλληλος
12 Βελτσίστας Θωμάς Μελισσοκόμος
13 Γκέκα Ελένη Υπάλληλος Καθαρ. Παιδικών Σταθμών Δήμου Αγρινίου
14 Γκούβελου Γιώτα Πτυχιούχος Νοσηλευτικής
15 Γρομητσάρη Κωνσταντίνα Άνεργη
16 Δασκαλάκης Τάσος Συνταξιούχος Δάσκαλος
17 Δημοπούλου Σπυριδούλα Μηχανολόγος – Εκπ/τρια Ενηλίκων
18 Ζάβρα Μαριγούλα Ιδιωτική Υπάλληλος
19 Ζάγκας Θεόδωρος Καθηγητής Φυσικής
20 Ζήβα Μαντώ Φιλόλογος – Εκπ/κός Ειδικής Αγωγής – Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
21 Θεοδωροπούλου Έλλη Οικιακά
22 Ιωάννου Ταξιάρχης Οδηγός – Χειριστής Μηχανημάτων
23 Καλαμπαλίκη Ελευθερία Οικιακά
24 Καλαμπαλίκης Βασίλης Συνταξιούχος
25 Καλαμπαλίκης Κωνσταντίνος Υπάλληλος
26 Καπνιά Γιούλη
27 Καράμπελα Θεοδώρα Συνταξιούχος
28 Καράμπελας Παναγιώτης Συνταξιούχος
29 Καραχρήστος Νίκος Τραυματιοφορέας
30 Κασβίκης Δημήτριος Αξιωματικός ΕΑ – Πρώην μέλος της Ελλην. Αντιπρ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας
31 Κατσιμάρη Δήμητρα Τεχνολόγος – Εκπ/κός Β΄θμιας Εκπ/σης
32 Κλεφτοσπύρος Θεόδωρος Οικοδόμος
33 Κοκκίνη Ρία Καθηγήτρια Γαλλικής – Πρόεδρος Ένωσης Καθηγητών Γαλλικής Αιτ/νίας
34 Κολοβός Κωνσταντίνος Καθηγητής Φιλόλογος
35 Κοντομέρκος Νίκος Συνταξιούχος Καθηγητής Αγγλικής
36 Κόπανου Χαριτίνη Συνταξιούχος
37 Κορδίστε Αριστείδης Οικοδόμος
38 Κορδίστε Μίρα Οικιακά
39 Κοσμάς Αθανάσιος Οικοδόμος
40 Κουκούλης Κώστας Καθηγητής Πληροφορικής – Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών
41 Κούση Μαργαρίτα Οικιακά
42 Κούσης Απόστολος Συνταξιούχος
43 Κωνσταντινόπουλος Μιχάλης Συνταξιούχος
44 Κωστοπούλου Βάσω Ζωγράφος – Ελεύθερος Επαγγελματίας
45 Λανόπουλος Αθανάσιος Συνταξιούχος
46 Λανοπούλου Βασιλική Συνταξιούχος
47 Λανοπούλου Πόπη Συνταξιούχος Βρεφονηπιοκόμος
48 Λάσκαρης Θεόδωρος Ψυκτικός – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ψυκτικών Αιτ/νίας και Λευκάδας
49 Λέντζιου Πολυξένη Κομμώτρια
50 Λύρα Κωνσταντίνα Καθηγήτρια Φιλόλογος
51 Μακρής Απόστολος Φανοποιός
52 Μακρής Γεώργιος Αστυνομικός
53 Μάντζιου Λαμπρινή Βοηθός Αναισθησιολόγου
54 Μάρκος Παναγιώτης Ξυλουργός
55 Μαρνέζος Βαγγέλης Γύψινες Διακοσμήσεις
56 Μαρνέζου Δέσποινα Καθηγήτρια
57 Μαρνέζου Έλλη Υπάλληλος
58 Μαρνέζου Παρασκευή Φοιτήτρια
59 Μάτσας Νίκος Ιατρός Καρδιολόγος
60 Μορτζάκη Άννα Άνεργη
61 Μουζόπουλος Αθανάσιος Άνεργος
62 Μπακόπουλος Κωνσταντίνος Ιατρός Νευροχειρούργος – Πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτ/νίας
63 Μπουγέλης Σπύρος Ελεύθερος Επαγγελματίας
64 Ντάμπου Θεώνη Καθηγήτρια Β΄θμιας Εκπ/σης
65 Παλιογιώργος Μάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
66 Παμποράκης Μανώλης Συνταξιούχος Καθηγητής Μαθηματικών
67 Παναγιωτόπουλος Αναστάσης Άνεργος
68 Παπαευθυμίου Ηρακλής Οδηγός Ταξί
69 Παπαθανάσης Γιώργος Καθηγητής Φιλόλογος
70 Πατούλας Λάζαρος Άνεργος
71 Πολύζου Βασιλική Δημόσιος Υπάλληλος
72 Ρεπετσά Βασιλική Καθαρίστρια
73 Ρετσίνας Ηλίας Ηλεκτρολόγος
74 Σαμψώνα Μαρία Οικιακά
75 Σβίγγος Γιώργος Αγρότης
76 Σβίγγου Όλγα Ιδιωτική Υπάλληλος
77 Σβίγγου Σπυριδούλα Υπάλληλος Νοσοκομείου Αγρινίου
78 Σιάμος Βαγγέλης Γραμματέας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
79 Σιώμου Λεμονιά Γεωπόνος – Εκπ/κός Β΄θμιας Εκπ/σης
80 Σιώρος Νικόλαος Οδηγός
81 Σιώρος Παναγιώτης Συνταξιούχος
82 Σιώρου Αγγελική Άνεργη
83 Σκορδόπουλος Νίκος Αξιωματικός ΕΑ
84 Σμυρλή Αρετή Άνεργη
85 Σταυρέλου Σοφία Ιδιωτική Υπάλληλος
86 Στεργίου Ελένη Ιδιωτική Υπάλληλος
87 Στρεμμένου Ελισάβετ Αγρότισσα
88 Τασούλας Χρήστος Ιδιωτικός Υπάλληλος
89 Τασούλη Χριστίνα Οικιακά
90 Τεμεκονίδου Ελένη Καθηγήτρια Φιλόλογος
91 Τζουβάρας Αχιλλέας Ελεύθερος Επαγγελματίας
92 Τζουβάρας Βασίλης Ελεύθερος Επαγγελματίας
93 Τηλεμάχου Κωνσταντίνα Άνεργη
94 Τσαγκρινού Κωνσταντίνα Υπάλληλος Καθαριότητας
95 Τσακαρδάνου Χριστίνα Καθηγήτρια
96 Τσιλίκας Χρήστος Ιδιωτικός Υπάλληλος
97 Τσίντζου Μαριάνα Βιολόγος – Εκπ/κός Ειδικής Αγωγής
98 Φεγγγούλης Κώστας Ιδιωτικός Υπάλληλος
99 Φραγκούλη Ειρήνη Καθηγήτρια Μαθηματικών
100 Χαλαστάνης Λάμπρος Ελαιοχρωματιστής
101 Χριστοδούλου Βασίλης Υδραυλικός
102 Χριστοδούλου Κωνσταντίνος Συνταξιούχος
103 Χριστοδούλου Μαρνέζου Πόπη Υπάλληλος Νοσοκομείου Αγρινίου
104 Χριστοδούλου Φώτης Συνταξιούχος
105 Ψαρρά Βάσω Καθηγήτρια Β΄θμιας Εκπ/σης