Καμία μεταβίβαση ακινήτου πολιτιστικής κληρονομιάς, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

Ανύπαρκτο θέμα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα… κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση
Μετά το σάλο που δημιούργησε η αποκάλυψη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πως στη λίστα των 10.119 ακίνητων του Ελληνικού Δημοσίου που εκχωρήθηκαν στο «Υπερταμείο» (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) συγκαταλέγονται ο Κήπος των Ηρώων, ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας και ακόμη έξι μνημεία στην Αιτωλοακαρνανία, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ανύπαρκτο θέμα. Ωστόσο σημειώνει πως “στο αμέσως επόμενο διάστημα (δύο εβδομάδων) κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που αποσαφηνίζει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μεταβιβάζονται στο υπερταμείο”… Άραγε πως είναι ανύπαρκτο το θέμα;;; Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα της διαχείρισης των μνημείων, που είναι το μείζον σε σχέση με τα έσοδα από τα μνημεία, μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Αναλυτικά:
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες πληθώρας δημοσιευμάτων και παρεμβάσεων στελεχών της αντιπολίτευσης, στον Νομό και πανελλαδικά, που αφορούσαν την δήθεν εκχώρηση αρχαιολογικών χώρων στο «Υπερταμείο» και συνεπώς τη δήθεν εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Με τον πιο επίσημο τρόπο, στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.
– Η κυβέρνηση το 2016 εξαίρεσε τους αρχαιολογικούς χώρους από τη μεταβίβαση στο υπερταμείο (άρθρο 196 του ν. 4389/2016).
– Ακολούθησε η καταγραφή και ταυτοποίησή τους από τότε ως και σήμερα και αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.
– Στο αμέσως επόμενο διάστημα (δύο εβδομάδων) κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που αποσαφηνίζει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μεταβιβάζονται στο υπερταμείο και εξασφαλίζει στο διηνεκές την πολιτιστική κληρονομιά από προσπάθειες ιδιωτικοποίησης όπως εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τα έτη 2013-2014.
Η προσπάθεια ανακίνησης ενός ανύπαρκτου θέματος, που άπτεται της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καταλαβαίνουμε ότι εντάσσεται στην απέλπιδα προσπάθεια αντιπολιτευόμενων κύκλων να αυτοανακηρυχθούν «εθνικοί σωτήρες», ποντάροντας για μια ακόμη φορά σε φήμες, στη θολή πληροφόρηση και στην δεδομένη πατριωτική ευαισθησία των πολιτών. Ελπίζουμε όταν θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή να την υπερψηφίσουν και να μην κρυφτούν για άλλη μια φορά πίσω από ευφάνταστες ερμηνείες και «κομματικές γραμμές».