Προς εξαίρεση από το «Υπερταμείο» τα ακινήτα του ΥΠΠΟ – Καμία κουβέντα για τη διαχείριση…

Στην τελική ευθεία προς την επίλυσή του φαίνεται ότι οδεύει το θέμα της μεταβίβασης των 2.330 επίμαχων ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ», μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 21 Ιανουαρίου. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οκτώ μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Αιτωλοακαρνανία, μεταξύ των οποίων ο Κήπος των Ηρώων στο Μεσολόγγι και ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση που εκδόθηκε σήμερα στο ΦΕΚ αναφέρει ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.».Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα παραπάνω ακίνητα «εκ του συνόλου των δέκα χιλιάδων εκατόν δέκα εννέα (10.119) ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.” με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».Αναμένεται πλέον η έκδοση ΦΕΚ από τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα.

Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται καθόλου λόγος για τη διαχειρίση και τα έσοδα των μνημείων. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων που έχει ανακινήσει το θέμα σημειώνει με νόημα ότι στο νόμο 4389/2016 δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «μνημείο» «μουσείο» ή «κοινόχρηστος χώρος». Υπάρχει όμως ο όρος «Διαχείριση» που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση δηλ. τους αρχαιολογικούς χώρους (παρ. 4, 5 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016). Επ΄αυτού σύμφωνα με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων καμία δήλωση ή διαβεβαίωση των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟΑ δεν αναφέρεται ότι η ΕΕΣΥΠ δεν πρόκειται να διεκδικήσει στο μέλλον τη διαχείριση των μνημείων και των μουσείων.