Τελικά στην υδροληψία στο Στράτο “μασάνε” τα λόγια τους οι κρατικές υπηρεσίες

Η διαμάχη ανάμεσα στη παράταξη Τραπεζιώτη και τη δημοτική αρχή Αγρινίου αναφορικά με την υδροληψία στη Στράτο πραγματικά με κρατά παγερά αδιάφορο ως προς την πολιτική της διάσταση. Το θέαμα μιας τέτοιου είδους “κόντρας” δεν το βρίσκω καθόλου ελκυστικό ακόμη κι αν οι Τραπεζιώτης και Παπαναστασίου μονομαχούσαν στα μαρμαρένια αλώνια ή στο Ελ Πάσο. Γιατί οι κοινωνίες δεν πρέπει να περιμένουν να έρθει να τις “σώσει” ένας Τραπεζιώτης και ένας Παπαναστασίου ή ένας Τσίπρας και ένας Μητσοτάκης.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι πως λειτουργεί το κράτος ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην καρέκλα. Εν προκειμένω λοιπόν το κράτος λειτουργεί ως εξής. Έχεις αφ΄ενός μια υπηρεσία, τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που (καλώς ή κακώς δεν το κρίνω) εκδίδει άδεια χρήσης νερού από την συγκεκριμένη υδροληψία. Και αφ΄ετέρου μια υπηρεσία, τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία με ένα έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη Τραπεζιώτη, που δεν είναι απόφαση, αλλά έκθεση… και η οποία χαρακτηρίζει την υδροληψία υψηλού κινδύνου και εισηγείται -δεν αποφασίσει αν και αρμόδια όπως έδειξε η πρόσφατη ιστορία με τις πηγές του Κεφαλοβρύσου στο Αιτωλικό- τη διακοπή χρήσης της… Ήξεις αφήξεις, δηλαδή. Και αραδιάζει η έκθεση μια σειρά από επιχειρήματα σχετικά με την επικινδυνότητα της υδροληψίας -κάποια από αυτά ίσως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ίσως και όχι- αλλά όταν φτάνουμε στο δια ταύτα μας λέει η ίδια η έκθεση πως από τις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις δειγμάτων συμπεριλαμβανομένης της υπό διερεύνηση νέας υδροληψίας, όσο και του νερού στα δίκτυα κατανάλωσης, δεν διαπιστώθηκαν μεταβολές των παρακολουθούμενων παραμέτρων και τα δείγματα πληρούν τις απαιτήσεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Πως διάολο γίνεται αυτό από μια υψηλού κινδύνου υδροληψία;;; Τη στιγμή μάλιστα που η έκθεση αυτή λέει πως εντοπίζονται σημειακές πιέσεις υψηλής έντασης, όπως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ελαιοτριβεία, άλλες βιοτεχνίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και οικισμοί που δεν διαθέτουν αποχετευτικό. Και με τόση μόλυνση του περιβάλλοντος και των νερών του Αχελώου, πως γίνεται ρε γαμώτο οι αναλύσεις του νερού να είναι καθαρές και να πληρούν τις προδιαγραφές;

Το να “μασάνε” τα λόγια τους οι πολιτικοί και όσοι ταλαιπωρούν το δημόσιο βίο της χώρας με την παρουσία τους είναι κάτι που είχαμε συνηθίσει. Το να τα “μασάνε” τα λόγια τους οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να λέει άλλα η μια και άλλα η άλλη, και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό πραγματικά μόνο σε ετούτη τη χώρα συμβαίνει.