Δυτική Ελλάδα: Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και το σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

«Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον | RescEU ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίηθηκε στην Πάτρα παρουσία του Χρήστου Στυλιανίδη, Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων και των ευρωβουλευτών Γ. Κύρτσου και Μ. Κύρκου.

Χαιρετισμό απηυθύνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ παρέμβαση έγινε από το δήμαρχο Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε τη μείωση της γραφειοκρατίας ώστες οι ευρωπαϊκοί πόροι στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών να μπορούν να αξιοποιηθούν με ταχύτερους ρυθμούς.

Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε: «Νοιαζόμαστε και συμμετέχουμε για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό διακύβευμα. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, τον κοινό μας στόχο».Καταλήγοντας ο κ. Κατσιφάρας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε εποχές που τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι ασφυκτικά, οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν μια σημαντική πηγή χρηματοδοτικών εργαλείων, όχι μόνο για να εξασφαλιστούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά και για να σταθεί όρθια η κοινωνία. «Οι ευρωπαϊκοί πόροι, ήταν αυτοί που έδωσαν αναπτυξιακή πνοή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Χρηματοδοτώντας έργα και δράσεις αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν ένα νέο, πιο ελκυστικό περιβάλλον, ικανό να λειτουργήσει αναπτυξιακά» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, όπως επίσης τους ευρωβουλευτές Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Κύρτσο.

Η πρόταση RescEU αποτελεί κεντρικό στοιχείο του προγράμματος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μια Ευρώπη που προστατεύει.Πρόκειται για πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται εν μέσω πιο σύνθετων και συχνών φυσικών καταστροφών, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.Μόνο το 2017, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι εξαιτίας φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη, ενώ καταστράφηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο εκτάρια δασικών εκτάσεων.

Κύριο στοιχείο της πρότασης, RescEU είναι η συγκρότηση εφεδρικών δυνατοτήτων πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως δασοπυροσβεστικά αεροσκάφη, ειδικές αντλίες νερού, ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητά νοσοκομεία και ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης.Οι εφεδρείες αυτές, θα συμπληρώνουν τα εθνικά μέσα και θα τελούν υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να παρέχουν στήριξη σε χώρες που έχουν πληγεί από καταστροφές, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί και επιδημίες.