Ναι αλλά απορροφητικότητα πως πάμε;

Τις πίτες τους κόβουν αυτό το διάστημα οι Διευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας βρίσκει αφορμές να βγάζει δελτία τύπου. Όμως αυτό δεν είναι και τόσο πρόβλημα.

Στην πίτα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας ειπώθηκε πως εντάχθηκαν 341 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 449,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 88,5% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020. Δεν ακούσαμε όμως τίποτα για την απορροφητικότητα των έργων…. Γιατί μόνο αυτός ο δείκτης αντανακλά την πρόοδο του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και την αξιοποίηση των κονδυλίων του.

Για παράδειγμα οι Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις για τους δήμους Πατρέων και Αγρινίου και οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τους δήμους Πύργου και Μεσολογγίου, που αποτελούν (110 εκατ.ευρώ) σχεδόν το ένα πέμπτο του ΕΣΠΑ προχωρούν μετ΄εμποδίων. Οι εντάξεις των έργων δεν φτάνουν ούτε το 50% των πόρων και οι πληρωμές, η απορροφητικότητα είναι σχεδόν μηδενική. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις / προσκλήσεις του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Π.χ. στις αστικές αναπλάσεις που υπάρχουν 32 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 52,5 εκατ. ευρώ πολλά από αυτά δεν έχουν καν δημοπρατηθεί. Τις πταίει λοιπόν; Φταίνει οι δήμοι; Φταίει η προετοιμασία των έργων; Φταίει η γραφειοκρατία; Φταίει ο νόμος 4412; Πάντως κάτι φταίει. Και επ΄ αυτού ο Περιφερειάρχης αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί… Γι΄αυτό και δεν ακούμε τίποτα την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.