Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός, κατάργηση υποκατώτατου – Προβληματισμός στις επιχειρήσεις

Στα 650 ευρώ έναντι των 586 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από την 1η/2/2019 ο μικτός κατώτατος μισθός, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός των νέων.

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ποσοστό που φτάνει το 11% προκαλεί ήδη έντονο προβληματισμό στις επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί επαληθεύεται το σενάριο με τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ εκείνων που εξέταζε η κυβέρνηση.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων το οποίο πήρε πριν λίγες μέρες στα χέρια της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προέβλεπε αύξηση 5% έως 10%. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις υιοθετεί τη μέγιστη αύξηση, μεταξύ εκείνων που είχαν προτείνει οι εμπειρογνώμονες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, “ως επιστέγασμα της ανάκαμψης της οικονομίας είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα: να εγκρίνει το υπουργικό μας συμβούλιο την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ”.

Αυτό, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, “σημαίνει ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ”.Ο ίδιος τόνισε ότι “αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού”.

Πέραν των εργοδοτών, θα πρέπει να αναμένει κανείς τις συγκεκριμένες αντιδράσεις των θεσμών. Κατά την επίσκεψη τους στην Αθήνα μόλις την περασμένη εβδομάδα ακόμα και η Κομισιόν τάχθηκε υπέρ μίας “προσεκτικής” αύξησης του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες, στην προηγούμενη έκθεση τους για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, είχαν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, προτείνοντας ανάλυση των συνεπειών της στην απασχόληση.

πηγή : capital.gr