Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων του Αγρινίου

Η έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του έργου: «Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σχεδίου πόλης» που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου.
Πρόκειται για το τρίτο έργο του προγράμματος ΒΑΑ και αφορά στην δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων (τέσσερις πλατείες) στην Αγία Βαρβάρα, στην περιοχή του ΚΤΕΛ και σε δυο σημεία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στάθηκε στο γεγονός ότι και αυτό το έργο αφορά την περίμετρο και όχι το κέντρο της πόλης. Ενώ επανέλαβε πως το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έχει μόνο ένα έργο, την επέκταση των πεζοδρόμων, στο κέντρο της πόλης, ενώ όλα τα άλλα αφορούν συνοικίες στην περιφέρεια της πόλης. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπως η Μαργαρίτα Σερπάνου, τόνισαν έθεσαν το θέμα της επιλογής των συγκεκριμένων χώρων και την ανάγκη αναβάθμισης και άλλων υποβαθμισμένων περιοχών του Αγρινίου, όπως αυτή του παλιού Νοσοκομείου.

«Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σχεδίου πόλης»
Αντικείμενο της πράξης είναι η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων του αστικού ιστού της πόλης του Αγρινίου. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως ΚΧ Σχεδίου Πόλης και είναι παντελώς αδιαμόρφωτες. Όλοι οι Κ.Χ. αποτελούν μέρος του πράσινου δακτυλίου (όριο περιοχής παρέμβασης ΣΒΑΑ) Οι περιοχές παρέμβασης συνοπτικά είναι: 1.Ο ΚΧ 251α -στην νότια είσοδο της πόλης, στην περιοχή του νέου υπεραστικού σταθμού του ΚΤΕΛ Ν. Αιτωλ/νίας στο Αγρίνιο, Σχ. Πόλ. Αγρινίου, συνολικού εμβαδού Ε=3.637,14 μ2.2.Οι ΚΧ 1198(Ε1 =1.232,31 μ2), ΚΧ 1198α(Ε2 = 120,96 μ2) , 1198β (Ε3 = 151,71 μ2) – στην ανατολική είσοδο της πόλης, περιοχή Ιερού Ναού Αγ. Βαρβάρας Σχ. Πόλ. Αγρινίου, συνολικού εμβαδού Ε=1.627,15μ2, και διαμόρφωση χώρου πρασίνου στην συμβολή των οδών Αγ. Βαρβάρας και Γουρίτσας εμβαδού Ε4=122,17 μ2. 3.Ο ΚΧ 153 – στην βόρεια είσοδο της πόλης, στην περιοχή του κόμβου σταδίου στον Αγ. Κων/νο στην συμβολή των οδών Μακρυγιάννη και Εθνικής Αντιστάσεως, Σχ. Πόλ. ΑγίουΚων/νου, συνολικού εμβαδού Ε=2.631,18 μ2. 4.Ο ΚΧ 68 (τμήμα του ΟΤ 68) Περιοχή εργατικών κατοικιών οδ.Εργάνης, Σχ. Πόλ. Αγίου Κων/νου, συνολικού εμβαδού Ε=4.089,77,00 μ2.

Η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων περιλαμβάνει διαμόρφωση αυτών με: δημιουργία χώρων πρασίνου (φύτευση γκαζόν με σπορά και δέντρων διαφόρων κατηγοριών) και διαδρόμων περιπάτου με χρήση κατάλληλων υλικών επίστρωσης φιλικών προς το περιβάλλον, δημιουργία σύγχρονης παιδικής χαρά στο Κ.Χ. 68 Περιοχή εργατικών κατοικιών οδ. Εργάνης, χρήση νερού (συντριβάνια) τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, τοποθέτηση πλήρους δικτύου αυτόματης άρδευσης για όλα τα είδη πρασίνου, κατασκευή πλήρους δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων, δικτύου ηλεκτροφωτισμού με φώτα τεχνολογίας led τελευταίας γενιάς και μειωμένης κατανάλωσης ρεύματος. Τέλος για να είναι η πρόσβαση στους ΚΧ πλήρης από όλες τις πλευρές τους ώστε να είναι λειτουργικοί και έντεχνα κατασκευασμένοι, όπου χρειάζεται θα κατασκευαστούν ή ανακατασκευαστούν και οι περιμετρικοί δρόμοι ή πεζόδρομοι που προβλέπονται από το σχέδιο πόλης. Συνολικό εμβαδόν κατασκευής νέων ΚΧ, Ε=11.985,44 μ2. Συνολικό μήκος κατασκευής νέων οδών περιμετρικά των ΚΧ, L=209,05 μ. Συνολικό μήκος κατασκευής νέων πεζοδρόμων περιμετρικά των ΚΧ, L=147,80 μ. Συνολική επιφάνεια κατασκευής νέων ή ανακατασκευής υπαρχόντων πεζοδρομίων περιμετρικά των ΚΧ, L=2.135,00 μ2.