Χρέη προς τα Ταμεία από το 2002 έως το 2016 στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων

Χρέη προς τα Ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016 θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, ώστε να επανυπολογιστούν και να οδηγήσουν στη μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 60% με 70%. Η νέα ρύθμιση, όπως επανέλαβε χθες η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν έτοιμη. Βάσει του σχεδιασμού θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προκειμένου να «τρέξει» από τον Μάρτιο.

Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, καθώς και ανώτατο πλαφόν δόσεων, οι 120. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και βάσει του σχεδιασμού, ο ίδιος ο οφειλέτης θα επιλέγει επίσης το εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι, καθώς ένα πιθανό «κούρεμα» της βασικής οφειλής θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως έχουν στηρίξει πολλά στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, καθώς εκτιμάται ότι θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.O επανυπολογισμός θα αφορά οφειλές από το 2002 και έως το 2016, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα εισοδήματα μέσω της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, τα οφειλόμενα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές.Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον ΕΦΚΑ θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και στα 58 ευρώ για τους αγρότες. Στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, έχουν «τρέξει» παραδείγματα και με τις δύο εκδοχές.

Βέβαια, όπως σημείωσε χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8», η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν σωρευτεί έως και τις 31/12/2017. Και ξεκαθάρισε ότι εκτός από το «κούρεμα» της βασικής οφειλής που θα επιτευχθεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλομένων, σύμφωνα με τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα συγκεκριμένα χρόνια, θα υπάρχει και «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%.Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρώτα θα γίνει ο επανυπολογισμός της αρχικής οφειλής, στη συνέχεια θα επιβληθούν οι νέες προσαυξήσεις – πρόστιμα, και ακολούθως θα γίνει το «κούρεμα» έως 85%.Κατά συνέπεια, η πραγματική ωφέλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θα δημιουργηθεί, έτσι, μία νέα οφειλή μαζί με τις «κουρεμένες» προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα θα απευθύνεται δυνητικά σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, συνολικά 958.000 μη μισθωτούς.Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ένταξης, όμως όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση, που παρουσιάζεται από το υπουργείο Εργασίας ως η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην άμεση προτεραιότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.

πηγή : kathimerini.gr