“Ρουκέτα” Δραγασάκη: Τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση

“Ρουκέτα” εκτόξευσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης ομολογώντας πως τα κόκκινα δάνεια μπορεί να οδηγήσουν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.Εάν δεν γίνει κάτι με τα κόκκινα δάνεια “μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνες φορολογούμενος”, είπε και ανακοίνωσε στη Βουλή πως η τελική κυβερνητική πρόταση θα έρθει τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. “Υπάρχουν πολλές πλευρές στο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, δεν έχουμε λύσεις manual” είπε απολογητικά ο κ. Δραγασάκης, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στη λειτουργία των τραπεζών.

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση “δεν διαπραγματεύεται” το θέμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, αλλά “εφόσον άπτεται της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και μπορεί (το νέο πλαίσιο) να θεωρηθεί τραπεζική ενίσχυση, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε την ΕΚΤ”.Μάλιστα διαβεβαίωσε πως “δεν υπήρξε αδράνεια” λέγοντας πως “έχουμε οργασμό πρωτοβουλιών για τα κόκκινα δάνεια”. Όπως είπε “είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια, περάσαμε κάποιες ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων η άρση τραπεζικού απορρήτου και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει. Υπήρξε μια άποψη να τελειώνουμε με το νόμο Κατσέλη, γι’ αυτό δεν νομοθετήσαμε νωρίτερα”.Περάσαμε κάποιες ρυθμίσεις μεταξύ των οποίων η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ από έξω υπήρξε μια άποψη να τελειώνουμε με το νόμο Κατσέλη γι’ αυτό δε νομοθετήσαμε νωρίτερα.

Ο υπουργός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής στην Κύρωση της ΠΝΠ για παράταση του νόμου Κατσέλη έως τέλος Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έξοδο στις αγορές, στην αναγκαιότητα του τρίτου μνημονίου, ενώ υπέδειξε στους βουλευτές να καλέσουν τον κ. Στουρνάρα και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν περί των τραπεζικών.

Για την έξοδο στις αγορές
“Μπορούσαμε να πάμε και με χαμηλότερο, αλλά μετά θα ανέβαινε το επιτόκιο, ενώ τώρα όπως βλέπετε, πέφτει. Αυτοί που δεν αγόρασαν σπεύδουν και γι’ αυτό πέφτει το επιτόκιο δανεισμού” τόνισε ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε κριτική της αντιπολίτευσης για το επιτόκιο δανεισμού του 5ετούς ομολόγου.

πηγή : capital.gr