Επίκεινται αποφάσεις για τις συνέργειες του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ

“Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας για τις συνέργειες του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και αναμένονται άμεσα τα τελικά πορίσματα”. Aυτό αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στην Δυτική Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Υπενθυμίζεται η Κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της αναδιάταξης έχει εξαγγείλει την ίδρυση στην Αιτωλοακαρνανία Σχολής Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών.

Οι αντιδράσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών στα σχέδια της συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων πήγαν πολύ πίσω χρονικά τις διεργασίες. Ωστόσο μετά και από αυτή τη συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας διακινούνται πληροφορίες πως οι αντιδράσεις κάμπτονται. Συγκεκριμένα φαίνεται πως προκρίνεται το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να “σπάσει” στα δύο και ένα μέρος του να συγχωνευτεί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ένα άλλο με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα λέγεται πως έχει τεθεί επί τάπητος η πιθανότητα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμοφών του ΤΕΙ (σε αυτή εντάσσεται το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής που εδρεύει στο Αντίρριο) θα συγχωνευθούν με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μελλοντικά να μετεξελιχθούν σε Πολυτεχνική Σχολή. Κάτι τέτοιο επί του παρόντος δεν είναι βέβαιο αν είναι αρκετό προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Όλα αυτά μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα επηρεάσουν την την ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημώντην στην Αιτωλοακαρνανία. Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις αφού η Κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται πλέον στην κατάθεση νομοσχεδίου για όλες τις Περιφέρειες, όπου οι συνενώσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν έχουν προχωρήσει ακόμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο Υπ. Παιδείας πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη για τα ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας.