Θ. Τζήμερος από το Αγρίνιο: Η χώρα να υιοθετήσει το φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης

Με ομιλία στο Αγρίνιο στους φίλους της “Δημιουργίας, ξανά!” ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της, Θάνος Τζήμερος, την περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα. Νωρίτερα ο Θάνος Τζήμερος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως “η “Δημιουργία, ξανά” μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα πως η χώρα έπρεπε να είχε το δικό της μοντέλο ανάπτυξης και το ελληνικό κράτος να μην είναι ένα σοβιετικό – οθωμανικό μόρφωμα, αλλά να υιοθετήσει το φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, που έχουν υιοθετήσει όλα τα κράτη που οι Έλληνες θαυμάζουμε και στα οποία μεταναστεύουμε για μια καλύτερη ζωή”.

Η πρόταση της “Δημιουργίας, ξανά”, σύμφωνα με τον Θ. Τζήμερο, είναι μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με 12% γραμμικό φόρο για φυσικά και νομικά πρόσωπα και όλα τα έξοδα να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφή. “Η ανάπτυξη δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να έρθει από μόνο του, η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από επενδύσεις και οι επενδυτές δεν πηγαίνουν σε χώρες που δεν είναι φιλικές προς τις επενδύσεις” είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Τζήμερος υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα ακολουθήσε ένα κρατικιστικό μοντέλο ανάπτυξης βρίσκεται στον πάτο των οικονομικών δεικτών όπως ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας, διαφθοράς κτλ.

Ως μια κωμωδία, μια παράσταση μπουφόνων χαρακτήρισε στη συνέχεια ο Θ. Τζήμερος τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην κοινοβουλευτική ζωή (ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, “γκαζόζα” κτλ) και πρόσθεσε πως μόνο ως κάτι τέτοιο μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει. Ωστόσο πρόσθεσε με νόημα πως “για να υπάρχουν σοβαροί πολιτικοί χρειάζονται σοβαροί ψηφοφόροι ή τουλάχιστον σοβαρή αντιμετώπιση από την πλευρά των ψηφοφόρων, γιατί υπάρχουν πολλοί που λένε δεν ασχολούμαι με την πολιτική και στις εκλογές λένε πάω για μπάνιο. Αλλά αν δεν ασχολείσαι εσύ με την πολιτική, θα ασχολείται αυτή μαζί σου και ασχολείται με τον τρόπο που ξέρουμε”.

Τέλος αναφορικά με την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές ο Θ. Τζήμερος ανέφερε πως όταν το επιτόκιο είναι 3,65% οι αγορές αξιολογούν το ρίσκο της χώρας ως οκτώ φορές μεγαλύτερο από αυτό της Πορτογαλίας και 18 μεγαλύτερο από αυτό της Ισπανίας. “Αυτό σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σημαίνει ότι όχι μόνο αυξάνεται το χρέος, αλλά και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, πράγμα που θα έπρεπε να μειώνεται. Δεν καταφέραμε και φοβάμαι πως θα φτάνουν στην κατανάλωση του μαξιλαριού ρευστότητας που μας έδωσαν φεύγοντας από το μνημόνιο, τότε το επιτόκιο θα σκαρφαλώσει πάνω από 5%”.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Θ. Τζήμερου


Check this out on Chirbit