Κόντρα Σπηλιόπουλου – Κατσιφάρα για τις χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια

Μειωμένη κατά 50% θα είναι η κρατική επιχορήγηση προς τις Περιφέρειες, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, καταγγέλλει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Σπηλιόπουλος, που με την ευκαιρία αυτή εξαπέλυσε επίθεση προς τον Απόστολο Κατσιφάρα καλώντας τον να πει “με ποιους τρόπους αντέδρασε σε αυτήν την περικοπή και τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει αυτήν την κυβερνητική επίθεση στην Περιφέρεια”.

Η απάντηση της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν άργησε να έρθει. “Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει σημαντική αύξηση εσόδων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα 36.908.382 ευρώ το 2017 οι εισροές την αμέσως επόμενη χρονιά αυξήθηκαν κατά 18,1 εκατομμύρια ευρώ, στα 55 εκατομμύρια” αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει πως η Περιφέρεια αποφεύγει να απαντήσει σε σχέση με το 2019…

Η δήλωση του Κώστα Σπηλιόπουλου:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από ανακοινώσεις της απερχόμενης περιφερειακής αρχής που σπεύδει αγχωδώς να προβάλει το έργο της.Κατανοητή η προσπάθειά της. Όμως υπάρχει ένα μείζον ζήτημα για οποίο σιώπησε και σιωπά.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και από τον ιδρυτικό τους νόμο οι Περιφέρειες έχουν θεσμοθετημένους πόρους που θα έπρεπε, για τη φετινή χρονιά, να είναι της τάξεως του 1,3 δις. ευρώ. Αντ’ αυτών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 είναι εγγεγραμμένα μόνο 665 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μείωση σχεδόν 50% που στην πραγματικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς στον προϋπολογισμό των Περιφερειών έχει εγγραφεί και η μισθοδοσία των εργαζομένων τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Ενώ η κυβέρνηση οδηγεί την περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε οικονομική ασφυξία, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας υποδέχεται τον έναν υπουργό της κυβέρνησης μετά τον άλλον ευτυχής για το έργο που από κοινού παράγουν. Αναρωτιέμαι ποια είναι η επίπτωση στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από αυτήν την άγρια περικοπή. Την απάντηση οφείλει να δώσει ο Απόστολος Κατσιφάρας που πρέπει επίσης να μας πει με ποιους τρόπους αντέδρασε σε αυτήν την περικοπή και τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπίσει αυτήν την κυβερνητική επίθεση στην Περιφέρεια».

Η απάντηση της Περιφέρειας:

Τα έσοδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από κρατικές πηγές
Με αφορμή εκτιμήσεις και σχόλια που είδαν σήμερα Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 το φως αναφορικά με τις εισερχόμενες χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρατίθενται ακολούθως οι πίνακες που αποτυπώνουν τις εισροές από το έτος 2011 και μετά.
Από τα παρατιθέμενα στοιχεία που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό και στον πρόσφατο απολογισμό της περιφερειακής αρχής είναι σαφές ότι:
– Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει σημαντική αύξηση εσόδων από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα 36.908.382 ευρώ το 2017 οι εισροές την αμέσως επόμενη χρονιά αυξήθηκαν κατά 18,1 εκατομμύρια ευρώ, στα 55 εκατομμύρια. Η αύξηση αυτή προήλθε ύστερα από συνεχείς διεκδικήσεις της Περιφέρειας και απολύτως τεκμηριωμένα αιτήματα για χρηματοδοτήσεις έργων από την κυβέρνηση.
– Τα έσοδα για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών παρουσιάζουν σταθερότητα και καμία μείωση από το 2014 και μετά.
– Οι χρηματοδοτήσεις για επενδυτικές δαπάνες επανήλθαν το 2017 μετά από τριετή αναστολή, με τα διατιθέμενα ποσά προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ξεπερνούν ανά έτος τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
– Οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού της Περιφέρειας αποτελούν ξεχωριστή ενότητα.