Oι εννέα αναξιοποίητες ιαματικές πηγές της Αιτωλοακαρνανίας

«Θα πάω για λουτρά στην Αιδηψό», ήταν μια από τις συνηθέστερες εκφράσεις πριν μερικές δεκαετίες, και συνήθως προέρχονταν από ηλικιωμένους ανθρώπους, με τους περισσότερους να έχουν συνδέσει τις ιαματικές πηγές με ασθένειες και την τρίτη ηλικία, για να δουν πλέον την εικόνα να ανατρέπεται.

Η ιδέα της χρήσης των θερμών ή κρύων πηγών, με την ελπίδα της θεραπείας ορισμένων ασθενειών, χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ η ιστορία των ιαματικών πηγών έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Μετά από 3.000 χρόνια, οι Έλληνες ανακαλύπτουν και πάλι την σημασία και την αξία της ιαματικής ιατρικής, όχι μόνο σε επίπεδο ευεξίας και αποκατάστασης, αλλά παράλληλα αποκαλύπτονται και τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη του τουρισμού.Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), οι ηλικίες όσων ενδιαφέρονται για τις ιαματικές πηγές μειώνεται ενώ αυξάνεται παράλληλα το μορφωτικό επίπεδο.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 750 ιαματικές πηγές, με τις 84 να είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το κράτος ως ιαματικές», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και δερματολόγος, Κωνσταντίνος Κουσκούκης μιλώντας στο Economistas.Όπως επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, ο ιαματικός τουρισμός είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος οικονομικός κλάδος που μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, καθώς μπορεί να προσφέρει το πιο σημαντικό «όπλο» του οποιουδήποτε είδους τουρισμού. Τους επαναλαμβανόμενους τουρίστες.

«Μέχρι το 2025, ο ιαματικός τουρισμός πρόκειται να αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο, μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» σημειώνει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και συμπληρώνει πως «Καθώς η ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενους από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών, και το μοντέλο της 12μηνης τουριστικής περιόδου εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να υπάρχουν τουριστικά πακέτα, τα οποία μάλιστα να επαναλαμβάνονται ανά εξάμηνο, για ιαματική θεραπεία, που θα συνδυάζονται και με άλλες τουριστικές υπηρεσίες αναψυχής, αναζωογόνησης, σπορ και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αποτοξίνωσης, αντιγήρανσης, αντικαπνιστικής θεραπείας, θεραπείας άγχους, ψυχοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, διατροφολογίας κ.λπ.Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Στην Ευρώπη υπάρχουν 1.400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς απ’ όλο τον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκατ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκατ. ταξίδια που αντιστοιχεί στο 4% της τουριστικής αγοράς.

Στόχος πλέον είναι η αξιοποίηση των πολλών σημαντικών ιαματικών πηγών, με σκοπό «να εξελιχθούν από θερμαλιστικά κέντρα που είναι σήμερα σε κέντρα ιαματικής ιατρικής (Ηealth Resorts), και σε συνδυασμό με όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μπορούν να φέρουν τεράστια έσοδα στις πόλεις και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Κουσκούκης που καλεί τους επενδυτές να ρίξουν χρήμα τώρα που προλαβαίνουν καθώς «κρύβονται μεγάλες δυνατότητες στο μέλλον. Για να έρθουν νέοι επισκέπτες απαιτείται εκσυγχρονισμός των υποδομών, κάτι το οποίο τώρα στοιχίζει λιγότερο σε σχέση με τα οικονομικά επίπεδα που θα απαιτούνται μόλις ανοίξει η αγορά».

Οι 9 Ιαματικές Πηγές της Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα και με την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής έχουν ως εξής:
1. Ιαµατική πηγή Αγίου Βάρβαρου Τρύφου
Η ιαµατική πηγή Αγίου Βάρβαρου – Τρύφου βρίσκεται κοντά στον Αµβρακικό κόλπο, σε μικρή απόσταση από την κύρια οδό που συνδέει την Αµφιλοχία µε την Βόνιτσα.

2. Ιαµατική πηγή Κρεµαστών – Αλευράδας Βάλτου
Η ιαµατική πηγή Κρεµαστών, γνωστή και ως «Μπαλκιώνα», κοντά στην τεχνητή λίµνη Κρεµαστών στην κοίτη του Αχελώου ποταµού, απέχει 65 χλμ από το Αγρίνιο και η ανάβλυση της πηγής βρισκόταν στη σηµερινή θέση του φράγµατος Κρεµαστών, µετά την κατασκευή του όµως αναβλύζει στο σηµείο που βρίσκεται σήµερα, µέσα από γεωτεχνική στοά.

3. Ιαµατική πηγή Μουρστιάνου – Σώκου
Η ιαµατική πηγή βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ περίπου από το Αγρίνιο, δίπλα στη λίµνη Λυσιµαχεία. Τα λουτρά ανήκουν στην οικογένεια Σώκου.

4. Ιαµατική πηγή Χέλοβας – Ζωγόπουλου
Η ιαµατική πηγή βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ περίπου από το Αγρίνιο, δίπλα στη λίµνη Λυσιµαχεία. Τα λουτρά Χέλοβας (πήραν το όνοµα τους από τα εξαίρετα χέλια) εκμετάλλευσης της οικογένειας Ζωγόπουλου.

5. Ιαµατική πηγή Μυρτιάς – Κόκκινο Στεφάνι
Η ιαµατική πηγή Μυρτιάς βρίσκεται στη βορειοανατολική παραλία της λίµνης Τριχωνίδας και είναι γνωστή µε το όνοµα «Κόκκινο Στεφάνι». Ο βράχος που δεσπόζει στο παραλίµνιο τοπίο και βρίσκεται δίπλα στην πηγή έδωσε το όνοµά του, «Κόκκινο Στεφάνι» από το χρώµα του, επειδή κάθε ηλιοβασίλεµα γίνεται κόκκινος στεφανώνοντας τα λουτρά.

6. Ιαµατική πηγή Στάχτης Πόριαρη
Η ιαµατική πηγή Στάχτης βρίσκεται στην ορεινή Ναυπακτία και οφείλει το όνοµά της αφ΄ενός στην υφή του χώµατος που φαίνεται σαν στάχτη και αφετέρου στο χωριό Πόρος και το οµώνυµο ρέµα Πόριαρη, παλαιότερα δε ονοµάζονταν και ιαµατική πηγή Καλλιρόης από το όνοµα της γνωστής βασίλισσας. Τα λουτρά απέχουν 37 χλμ από τη Ναύπακτο.

7. Ιαµατική πηγή Χαλκιόπουλου
Τα ιαµατικά νερά της πηγής χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων ως ψυχρά, µεταλλικά και αλκαλικά, ενώ ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατολογικές παθήσεις.

8.Ιαµατική πηγή Αγραπιδόκαµπου
Τα ιαµατικά νερά της πηγής ενδείκνυνται σε νοσήµατα µυοσκελετικού και νευρικού συστήµατος και δερµατολογικές παθήσεις.

9. Ιαµατικός πηλός Μεσολογγίου (Αλυκές)
Ο πηλός του Μεσολογγίου περιέχει στοιχεία ανθρακικών αλάτων, χαλαζία, καολίνη και µοντµοριλλονίτη και χαρακτηρίζεται θεραπευτικός πηλός.

πηγή : economistas.gr