Αντιπλημμυρικά: Με συντηρήσεις των υφιστάμενων μέχρι να βρεθούν οι πόροι

-Tι απαντά η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία
-Το μπαλάκι στην Περιφέρεια που μέχρι στιγμής θέλει να συντηρήσει μόνο τα υφιστάμενα

Το μπαλάκι στη Περιφέρεια πετά η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία. Σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή και περιήλθε σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr, η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών επισημαίνει ότι “οι αρμοδιότητες που αφορούν του σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και οι αρμοδιότητες που αφορούν του καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων, ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών”. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, επειδή πολλές φορές έχει τεθεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων- ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών για τον ισχυρισμό της αυτό επικαλείται το Ν. 3852/2010, δηλαδή το νόμου του “Καλλικράτη” από το 2010.

Καθαρισμοί και συντηρήσεις επί του παρόντος
και όχι νέα έργα από την Περιφέρεια

Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκτελεί έργα, όπως αυτό που αφορά την «Αποκατάσταση Αντιπλημμυρικών Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας» (προϋπ. 1,2 εκατ. ευρώ) και προγραμματίζει άλλα έργα που αφορούν καθαρισμούς σε ποταμούς και χειμάρρους και γενικότερα τη συντήρηση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, όχι όμως και την κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων σε σημεία, όπου πρόσφατα υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως το Ζευγαράκι στο δήμου Αγρινίου και περιοχές του δήμου Μεσολογγίου.

Μaster plan αντιπλημμυρικών περιμένει... το ΠΔΕ

Η μόνη αμιγώς αντιπλημμυρικού χαρακτήρα “εκκρεμότητα” της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών είναι η εκπόνηση «Μaster Ρlan έργων αντιπλημμυρικής Προστασίας στη Δυτική Στερεά Ελλάδα», προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει προταθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εγγειοβελτιωτικά με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα επίσης περιμένουν...
Με ροζ χρώμα οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Ζώνες Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρες

Ωστόσο η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών σημειώνει τις μελέτες που έχει ήδη παραλάβει και τις μελέτες που εκπονεί σχετικά με εγγειοβελτιωτικά – αρδευτικά έργα που μπορεί να μην είναι αντιπλημμυρικά, όμως έχουν και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα, αφού πολλές φορές “συνδράμουν” στις αποστράγγιση ολόκληρων περιοχών. Η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών έχει εκπονήσει και παραλάβει τις μελέτες που αφορούν το έργο «Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων περιοχής Βάλτου Α’ φάση» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και το έργο «Κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων παραλιμνίων περιοχών Αμβρακίας Αμφιλοχίας» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δύο ώριμα έργα, που αφορούν την κατασκευή αποχετευτικών, στραγγιστικών – αντιπλημμυρικών έργων για την άρδευση περίπου 35.000 στρ. στην περιοχή του δήμου Αμφιλοχίας, προτείνονται για χρηματοδότηση και δημοπράτηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το οποίο όμως υποεκτελείται όλα τα τελευταία χρόνια και παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο να προκύψουν από εκεί 70 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή τους.

Αντίστοιχα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπ. Υποδομών εκπονεί τη μελέτη «Τοπογραφικές εργασίες για την εκτέλεση υποχρεωτικού αναδασμού για την κατασκευή αρδευτικών δικτύων Κεντρικού Ξηρόμερου» προκειμένου μετά την κατασκευή του Φράγματος των Αχυρών να προχωρήσει η δεύτερη φάση του έργου που περιλαμβάνει την κατασκευή αρδευτικών δικτύων συνολικής έκτασης 18.600 στρεμ. Ενώ στην περιοχή του δήμου Αγρινίου αντίστοιχα προγραμματίζεται η δημοπράτηση της μελέτης που αφορά την «Αναμόρφωση αρδευτικών δικτύων παραλιμνίων εκτάσεων λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας ζώνες 5-6 κα 6Α» προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ.

Ζητούνται πόροι και βούληση

Είναι προφανές πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορεί να σηκώσει το “βάρος” των κυριότερων αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προαναφερθείσες μελέτες των (εγγειοβελτιωτικών) έργων χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για να ολοκληρωθούν ακριβώς λόγω της υποεκτέλεσης του ΠΔΕ… Απαιτούνται λοιπόν και πόροι και βούληση για να αντιμετωπιστούν τα διαπιστωμένα προβλήματα. Η πρόσκληση στο ΕΣΠΑ ύψους μόλις 5 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας που βγήκε από την Περιφέρεια λίγες μόνο ημέρες μετά (!) τις καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία το Δεκέμβριο του 2017, προφανώς δεν συνιστά σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειρήσθω εν παρόδω σε αυτή εντάχθηκαν η πρόταση του δήμου Αγρινίου που αφορά τις “Εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας χειμάρου “Λυκοραχίτης” (περιοχή κτιρίου ΕΛΕΠΑ Αγρινίου)” με προϋπολογισμό 566.878 € και η πρόταση του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας για την “Αποκατάσταση πρανών στα Όχθια Παλαίρου” με προϋπολογισμό 2.946.000€. Την έλλειψη πόρων εξάλλου την διαπιστώσαμε πρόσφατα στην περίπτωση των αντιπλημμυρικών κατά μήκος της Ιόνιας Οδού, όπου παρά τη βούληση στα λόγια, έργα δεν έχουμε δει, αφού δεν βρέθηκαν οι πόροι.