Σενάριο επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας μαζί με το ΤΕΙ…

Το σενάριο της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, της αυτονόμησης δηλαδή των τμημάτων του Αγρινίου και ταυτόχρονα της συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ώστε να γίνει πράξη η επιμονή του Υπ. Παδείας στην πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, εξετάζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα :
Η Αιτωλοακαρνανία θα αποκτήσει πανεπιστήμιο με παράρτημα στην… Ηλεία; Αυτό θα συμβεί εάν τελεσφορήσει ένα από τα σενάρια για την τύχη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Βουλευτές, πανεπιστημιακοί, τοπικοί παράγοντες της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας και το υπουργείο Παιδείας εμπλέκονται σε συζητήσεις για την τύχη του ΤΕΙ, οι οποίες, όπως είναι εμφανές, έχουν ελάχιστο ακαδημαϊκό αποτύπωμα και περισσότερο μικροκομματικό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδίου του υπ. Παιδείας για απορροφήσεις των ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο της ίδιας Περιφέρειας, στην Πάτρα προτάθηκε το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος να απορροφηθεί από το Παν. Πατρών. Το ΤΕΙ έχει τμήματα σε Πάτρα, Μεσολόγγι, Πύργο, Ναύπακτο, Αμαλιάδα και Αίγιο. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από το Παν. Πατρών, κυρίως από την Πολυτεχνική Σχολή. Κατόπιν συζητήθηκε η απορρόφηση του ΤΕΙ από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)· πρόταση που και αυτή συναντά αντιδράσεις, από τους διδάσκοντες του ΕΑΠ.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου, Δυτικής Ελλάδος. Αλλωστε, η Δυτική Ελλάδα είχε πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009 με σχολές του Αγρινίου που έως εκείνη τη στιγμή υπάγονταν στο Παν. Ιωαννίνων. Το Παν. Δυτικής Ελλάδος καταργήθηκε το 2013 και οι σχολές του Αγρινίου υπήχθησαν στο Παν. Πατρών.

Το σενάριο που εξετάζεται τώρα είναι οι σχολές του Αγρινίου να αποσχιστούν από το Πατρών και μαζί με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος να αποτελέσουν ένα νέο πανεπιστήμιο. Το σενάριο προκρίνεται από τους εκπροσώπους της Αιτωλοακαρνανίας που δεν διαθέτει πανεπιστήμιο, και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδος (με 7 βουλευτές), εξαιρουμένων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η Αχαΐα… εκλέγει 8 βουλευτές και οι τοπικοί παράγοντες αντιδρούν καθώς θα «απολέσουν» το ΤΕΙ. Ανάλογες κόντρες είχαν ξεσπάσει και το 2013, όταν τα τμήματα του Αγρινίου υπήχθησαν στο Παν. Πατρών, ενώ υπήρξε κόντρα και για την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος (ανάμεσα σε Πάτρα και Μεσολόγγι).

Ενα άλλο σενάριο που έχει τεθεί σήμερα είναι το Παν. Πατρών να απορροφήσει μεν το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, αλλά η Πολυτεχνική Σχολή του Παν. Πατρών (που αντιδρά στην απορρόφηση του ΤΕΙ) να «αυτονομηθεί» και να δημιουργήσει ένα νέο Πολυτεχνείο.

Βεβαίως, οι εξελίξεις αυτές ακυρώνουν στην πράξη τα επιχειρήματα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του επιτελείου του για σοβαρό σχεδιασμό των συγχωνεύσεων με ακαδημαϊκά κριτήρια και ευτελίζουν τα Ιδρύματα που εμφανίζονται ως «νύφες» που μένουν στα αζήτητα.