Η παρέμβαση του Βασίλη Κωστάρα στην εκδήλωση της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Τα τελευταία χρόνια είναι φανερό ότι ζούμε την πιο βάρβαρη, παγκόσμια επιδρομή του κεφαλαίου. Διανύουμε ίσως την πιο άγρια μορφή καπιταλισμού της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας. Η ειδική μορφή που πήρε η καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα, η κρίση χρέους, έχει γίνει ο μοχλός κατεδάφισης όλων των κοινωνικών κατακτήσεων του αιώνα που πέρασε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τριάμισι εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Ανεργία στα ύψη. Εκατοντάδες οι μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν, χιλιάδες τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν στο διάβα των αιώνων κατακρημνίζονται και οι κοινωνικές ανισότητες μεγεθύνονται.

Βιώσαμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προώθησε και αυτή σκληρή αντιλαϊκή πολιτική. Εφάρμοσε απαρέγκλιτα τα δύο μνημόνια, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ψήφισε ένα τρίτο πιο σκληρό μνημόνιο μαζί με όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Πρωτοστάτησε, με συνέπεια που θα ζήλευαν πολλοί, σε όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας τον λαό σε πιο επικίνδυνα παιχνίδια.

Και στον τομέα της υγείας που υπηρετώ οι επιπτώσεις είναι τραγικές. Με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο ακόμη και η στοιχειώδης υγιεινή. Δεκάδες κρεβάτια στις ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ φτάνουν σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, το ΕΚΑΒ υπολειτουργεί και τα συστήματα εφημεριών παραμένουν επισφαλή. Με όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά βαθαίνει η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας. Η άρχουσα τάξη, της ΕΕ εφαρμόζει την πιο επιθετική λογική των αρπακτικών της αγοράς, δηλαδή μονόπλευρη λιτότητα στους εργαζόμενους και αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Το φαύλο σύστημα εξουσίας παραμένει διαπλεκόμενο, σπάταλο, διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και ανυπόληπτο, απόρροια του ίδιου διαχρονικά σάπιου πολιτικού συστήματος.

Όσοι συμμετείχαμε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ , πιστέψαμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση, ακόμη και στον καπιταλισμό, θα μπορούσε να βάλει φρένο στα μνημόνια των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στην επίθεση του κεφαλαίου.
Το δημοψήφισμα του 2015, το «όχι» που έγινε «ναι» και έφερε ένα τρίτο μνημόνιο, εξαπατώντας και σπέρνοντας την απογοήτευση με οδήγησε στην αποχώρησή μου από το ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλους, συμμετέχοντας τότε στη δημιουργία της ΛΑΕ. Άμεσα συνειδητοποίησα το αδιέξοδο της πολιτικής πρότασης και των δύο κομμάτων για την υπεράσπιση του λαού. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ πιο στενά τη δράση του ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση.
Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα είναι επιβεβλημένο να αναστραφεί με ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων, με ενίσχυση του ΚΚΕ που αποδείχτηκε ο πιο συνεπής, σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων του λαού πρωτοστατώντας στο ταξικό εργατικό κίνημα και στους αγώνες.

Με αυτές τις σκέψεις μου καλώ κάθε έντιμο αριστερό δημοκράτη αγωνιστή να κάνει θαρρετά το βήμα και να στηρίξει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται ώστε να βρουν αντίκρισμα τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη: «Αγωνιζόμαστε για να προφτάσουμε την αυγή και το αύριο, για να δημιουργήσουμε νέους χρόνους κι εποχές, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των ανθρώπων».

Βασίλης Π. Κωστάρας
Ιατρός Ακτινολόγος –Επιμελητής Α ΄ ΕΣΥ
Αντιπρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας