Σιωπηρό… μπρα ντε φερ κυβέρνησης-Κομισιόν για τις 120 δόσεις

Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις.Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα από τα βασικά πολιτικά χαρτιά της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις εκλογές καθώς αφορά πλήθος πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η αναφορά της Κομισιόν στο θέμα στη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγές στις υφιστάμενες ρυθμίσεις χρεών.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο ανέφερονται τα εξής: «Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των ρυθμίσεων σε δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς απαιτείται περαιτέρω τεχνική ανάλυση και εξέταση. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν αρνητικά ρίσκα για τα δημόσια έσοδα και να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών, καθώς αυτοί ήταν οι βασικοί στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εργασίας κα Έφη Αχτσιόγλου έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό την κατάθεση νέας ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις του την Παρασκευή, έχει αφήσει και επισήμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

Τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα προχωρήσει κανονικά, στο πλαίσιο που έχει ήδη περιγραφεί, δίνουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για τις τεχνικές λεπτομέρειες.Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η ρύθμιση δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κουλτούρα πληρωμών και αυτό έχει γίνει γνωστό και στους θεσμούς. Όπως αναφέρουν, οι παρατηρήσεις τους κάθε φορά που επίκειται μία ρύθμιση είναι πάντα αυτού του τύπου.

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, πηγές του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η αύξησή του ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων, γεγονός που θα τονώσει την εσωτερική ζήτηση και την κατανάλωση και θα ενισχύσει τη θετική δυναμική της οικονομίας και της απασχόλησης.

Όσον αφορά τη ενδεχόμενο να έρθει ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ο κ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, είχε κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους οφειλέτες που έχουν ανάγκη από βοήθεια και σε αυτούς που είναι κακοπληρωτές, ενώ είχε προσθέσει ότι «οι ρυθμίσεις είτε προς την εφορία είτε προ τα ασφαλιστικά ταμεία είναι κάτι που γίνεται και όχι κάτι που ανακοινώνεται».

Η δήλωση Τσακαλώτου είχε έφερνε τότε στο προσκήνιο τον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης που ήθελε να τελειώσει πρώτα με τις διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση των δανείων αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια να ρίξει το βάρος σε μια νέα ρύθμιση για τα χρέη προς την εφορία η οποία όμως θα είναι με συγκεκριμένα κριτήρια υπαγωγής. Και αυτό διότι μόνο με κριτήρια μπορεί να διασφαλιστεί ο αποκλεισμός των κακοπληρωτών. Απομένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο αναμένονται όπως όλα δείχνουν αρκετά ακόμη επεισόδια.

πηγή : thetoc.gr