5η ελαία: Εκδήλωση στο Αγρίνιο με θέμα: «Η διαχρονική αξία της ελιάς»

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (Πρώην Τράπεζα Ελλάδος, Αναστασιάδη 1) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η διαχρονική αξία της ελιάς» στο πλαίσιο του θεσμού ἐλαία που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του ΥΠ.Π.Ε.Θ. -Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη συνεργασία της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας.

Αμέσως μετά στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση “ἐλαία” με έργα σημαντικών δημιουργών καθώς και το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εμμανουήλ Βάθη από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης
ΑΓΡΙΝΙΟ-18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
(Αναστασιάδη 1)
18:30 Ημερίδα «Η διαχρονική άξια της ελιάς»
• «Η ελιά στα μονοπάτια του καπνού»
Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος, π. Δ/ντής Καπνικού Σταθμού Αγρινίου
• «Ο Εμμανουήλ Βάθης, γεωπόνος και δάσκαλος – Η διδασκαλία της ελαιοκομίας στην Ελλάδα»
Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής δενδροκομίας, ΓΠΑ
• «Η εικαστική γραφή του Εμμανουήλ Βάθη»
Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός, Ακαδημία Αθηνών
• «Προγράμματα προώθησης των ελαιοκομικών προϊόντων»
Μαγδαληνή Ράππου, Δ/νση Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων,ΥπΑΑΤ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
(Δ. Βότση 2)
19:30 Εγκαίνια έκθεσης ‘ελαία’
Θα παρουσιαστούν έργα σημαντικών δημιουργών εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές: Χρ. Μποκόρου, Φ. Μαστιχιάδη, Κ. Παπανικολάου, Άγγ. Παναγιωτίδη, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκη, Π. Φειδάκη, Χρ. Γαρουφαλή, Ν. Φλέσσα, Δ. Παπατρέχα, Ηλ. Παπανικολάου και Δ. Ταλιάνη. Παράλληλα θα εκτεθεί το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008) το οποίο προέρχεται από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ
(Αναστασιάδη-Δ.Βότση)
20:00 Γαστρονομική δράση με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές με τη λέσχη αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου