Μονοπάτια : Οι “λεωφόροι του μέλλοντος”

Γράφει ο Νίκος Κωστακόπουλος
(Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)

Συντήρηση, βελτίωση, σήμανση και προβολή μονοπατιών: Παρέμβαση με ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη του περιπατητικού και του ποδηλατικού τουρισμού. Κάτι που έχει μάλιστα ιδιαίτερη αξία για περιοχές φυσικού κάλλους, καθώς αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάδειξή τους και συνεπώς για την τουριστική τους ανάπτυξη.
Παρέμβαση ενταγμένη, μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητες των μελών της Λέσχης Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕΜΑΘ).

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανάρτησή τους στον λογαριασμό τους στο facebook, όπου αναγράφονται τα εξής: “Η Λέσχη Μεικτού Αθλητισμού Θέρμου συνεχίζοντας τη προσπάθειά της για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου, τοποθετεί 30 στύλους σήμανσης μονοπατιών. Σε κάθε στύλο τοποθετήθηκαν ταμπελάκια με χρήσιμες πληροφορίες του κάθε μονοπατιού για τον πεζοπόρο και τον ποδηλάτη. Καινοτομώντας, για άλλη μια φορά, αναγράφονται στα ταμπελάκια κωδικοί σάρωσης QR οι οποίοι παραπέμπουν στον αντίστοιχο σύνδεσμο του εκάστοτε μονοπατιού στο πρόγραμμα TRAILFORKS (παγκόσμιος χάρτης ποδηλατικών μονοπατιών).”

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όπως αναγράφεται και στην προαναφερόμενη ανακοίνωση της ΛΕΜΑΘ, το κόστος των απαραίτητων υλικών σήμανσης των μονοπατιών καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από τον Εμπορικό Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Σύλλογο Θέρμου. Αυτό ως στοιχείο έχει τη δική του ιδιαίτερη αξία, καθώς πιστοποιεί το γεγονός ότι έχει καταστεί συνείδηση στον τόπο μας η αναγκαιότητα ακόμη και για οικονομική ενίσχυση των προσπαθειών για ανάπτυξη εκ μέρους των κάθε λογής φορέων. Πράγμα που έχει συμβεί κατ’ επανάληψη για διάφορες αναπτυξιακές δράσεις, τόσο από τον εν λόγω επαγγελματικό Σύλλογο όσο και από πολλούς τοπικούς Συλλόγους σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Θέρμου.

Τα γραφόμενα για τη συγκεκριμένη δράση, (τη σήμανση μονοπατιών), πιστοποιούν από μόνα τους την αξία της προσπάθειας των μελών της ΛΕΜΑΘ, όπως και οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται στο άρθρο αυτό, οι οποίες έχουν ληφθεί από την προαναφερόμενη ανάρτηση. Μιας προσπάθειας που έρχεται ως συνέχεια της εργώδους συνεισφοράς τους γι’ αυτό, της προσφοράς δηλαδή προσωπικής εργασίας για τη συντήρηση μονοπατιών στην εγγύς του Θέρμου περιοχή.

Και έχει ιδιαίτερη αξία η προσπάθειά τους αυτή, γιατί κατά πρώτον σχετίζεται με τον περιπατητικό τουρισμό, τομέα που συγκαταλέγεται στις βασικές παραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή του Θέρμου στην ολότητά του, δηλαδή για ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή που υπάγεται στον Δήμο Θέρμου.Επιπλέον, γιατί σηματοδοτεί μια νέα αρχή στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις αναπτυξιακές προσπάθειες που προωθούν οι αρμόδιοι φορείς.

Ευχή όλων μας είναι να συνεχίσει η δράση των φερέλπιδων αυτών νέων της περιοχής μας που συμμετέχουν ενεργά στη ΛΕΜΑΘ για τη συντήρηση, τη βελτίωση και τη σήμανση μονοπατιών και το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και άλλοι πολλοί σε όλο το εύρος του Δήμου Θέρμου, ακόμα και στο μικρότερο χωριό.Γιατί είναι πολλά τα μονοπάτια που πρέπει να συντηρηθούν, να βγουν από την αφάνεια, να ξαναπερπατηθούν, όχι από ανάγκη μετακίνησης αυτή τη φορά, αλλά για λόγους υγείας και γνωριμίας με τα θέλγητρα της φύσης. Μιας φύσης με πλουσιοπάροχα θέλγητρα που πρέπει να τα γνωρίσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι και στη συνέχεια να τα προβάλουμε κατάλληλα, έτσι ώστε να έρθουν και πολλοί άλλοι να τα γνωρίσουν και να συμβάλουν έτσι στην ανάπτυξη της περιοχής μας, που είναι και ζητούμενο.

Ο Δήμος Θέρμου εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Έχει ήδη προτείνει μάλιστα για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντίστοιχο έργο που αναφέρεται στο μονοπάτι του φαραγγιού του Μοκιστιάνου, (ένα έργο εμβληματικό στο είδος του), και σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση ένταξης του έργου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προσπάθειες για ένταξη αντίστοιχων έργων που αναφέρονται σε περισσότερες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, μόλις ξεπεραστούν ποικίλα εμπόδια γραφειοκρατικής φύσης.

Κι αυτό γιατί έχει γίνει κτήμα πλέον των αρμοδίων φορέων της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πως τα μονοπάτια συγκαταλέγονται στις βασικές υποδομές για μια περιοχή που προσφέρεται για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και των συναφών εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Και η περιοχή μας είναι μία από αυτές που προσφέρεται ιδιαίτερα για κάτι τέτοιο.Πρέπει να γίνει κατανοητό, όμως, ότι για να έχει επιτυχία κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, θα πρέπει να την ενστερνιστεί η ίδια η τοπική κοινωνία. Κι αυτά τα παιδιά το κάνουν με επιτυχία και γι’ αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Γι’ αυτό, ας λειτουργήσουν κι αυτές οι λίγες γραμμές ενθαρρυντικά για την προσπάθειά τους αυτή και είθε το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και πολλοί άλλοι!Γιατί τα μονοπάτια στην περιοχή μας θα φέρουν πολλούς περιπατητές και ποδηλάτες και από άλλα μέρη από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, καθώς είναι πολλά και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τα στοιχεία που πρέπει να αναδειχθούν, όπως αντίστοιχα και τα ανθρωπογενή δημιουργήματα που βρίσκονται σε συνάφεια μ’ αυτά!!Γιατί τα μονοπάτια αποτελούν τις “λεωφόρους του μέλλοντος” για την περιοχή του Θέρμου στην ολότητά του και γι’ αυτό αξίζει να καταστήσουμε ευκολοδιάβατες αυτές τις λεωφόρους!!!