Αδιάθετες θέσεις μελών ΔΕΠ, αλλά ιδρύσεις νέων τμημάτων

Αν θες να κάνεις μια προβολή στο μέλλον και να εκτιμήσεις τι πρόκειται να συμβεί στον ακαδημαϊκό χάρτη μετά το σχέδιο Γαβρόγλου, δεν έχεις παρά να δεις τι συνέβη στα τελευταία χρόνια στις προκηρύξεις των μελών ΔΕΠ.

Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια προκηρύσσει κάθε χρόνο 500 θέσεις μελών ΔΕΠ για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Όμως κάθε χρόνο παραμένουν πολλές θέσεις αδιάθετες… Το 2016 για παράδειγμα έμειναν αδιάθετες 172 θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Και είναι ενδεικτικό πως ακόμη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τριανταφύλλου κατά της διάρκεια της σύσκεψης με τους δημάρχους της περιοχής την περασμένη Παρασκευή εξέφρασε τον προβληματισμό της, αναφέροντας μάλιστα μεγαλύτερο αριθμό αδιάθετων θέσεων για τα επόμενα χρόνια…

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως και λόγω του braindrain, ίσως και για άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, ίσως και γιατί τα Πανεπιστήμια καθυστερούν τις διαδικασίες των προκηρύξεων. Σημασία έχει όμως πως συμβαίνει. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Πατρών το σχέδιο Γαβρόγλου περιλαμβάνει 14 νέα τμήματα που θα ιδρυθούν. Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις θα απορροφηθεί το προσωπικό τμημάτων που καταργούνται ή συγχωνεύονται, όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ιδρύσεις νέων τμημάτων. Και παρόμοια εικόνα ιδρύσεων νέων τμημάτων υπάρχει και σε άλλες περιφέρειες της χώρες, όπου ΑΕΙ και ΤΕΙ συγχνωνεύονται. Επομένως μοιραία τα νέα τμήματα, εάν τελικά ιδρυθούν θα είναι υποστελεχωμένα… Ή διαφορετικά δεν θα ιδρυθούν καν και έτσι το σχέδιο Γαβρόγλου θα μείνει στα χαρτιά…

Με ποια λογική όμως, εσύ ως Υπουργείο λες “ιδρύω νέα τμήματα”, όταν υπάρχουν τόσες αδιάθετες θέσεις μελών ΔΕΠ και δεν μπορείς να καλύψεις τα κενά των υπαρχόντων τμημάτων; Προφανώς με την προεκλογική λογική…