Φαρμάκης: Το μόνο αίτημα που ηχηρά διεκδίκησε ο Κατσιφάρας είναι η ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα

“Διεκδικούμε για το σύνολο της περιφέρειάς μας ή διεκδικούμε μόνο για ένα κομμάτι αυτής;”

“Διατηρώ ακόμα την ελπίδα ότι δεν θα μείνουμε βουβοί και άλαλοι, αλλά η Περιφερειακή Αρχή θα δείξει το θάρρος να συζητήσουμε το θέμα αυτό και να βγάλουμε τις αποφάσεις πρέπει να βγάλουμε, ως εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορεί να είμαστε εκπρόσωποι κομματικών οργάνων, πρέπει να είμαστε εκπρόσωποι της κοινωνίας που μας εκλέγει και τίποτα άλλο. Την τοπική αυτοδιοίκηση υπηρετούμε και αυτό κάποιοι μοιάζουν να μην το καταλαβαίνουν”. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μιλώντας στον Αeras Fm και τον Δημήτρη Παπαδάκη για την έως τώρα άρνηση της Περιφερειακής Αρχής Κατσιφάρα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξήγησε πως το αίτημά του για σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν θεσμικό και αυτονόητο από τη στιγμή που έβλεπε, όπως είπε χαρακτηριστικά, ολιγωρία από τη πλευρά της Περιφερειακής Αρχής. Μάλιστα υπενθύμισε πως το γεγονός ότι αυτό είχε πράξει η Περιφερειακή Αρχή του Απ. Κατσιφάρα με το “σχέδιο Αθηνά”. “Ενώ τότε η Περιφερειακή αρχή έδειξε τα αντανακλαστικά, που έπρεπε να δείξει απέναντι σε ένα σχέδιο, το οποίο έφερε αρκετά δεινά και για την περιοχή μας, όσον αφορά στον ακαδημαϊκό χάρτη, σήμερα βλέπουμε μία Περιφερειακή αρχή, η οποία άφησε το χρόνο θα περάσει, άφησε τις φήμες να ακουστούν, δεν υπήρχε καμία θέση, δεν εξυπηρέτησε καθόλου τον θεσμικό της ρόλο και αντ΄αυτού μόλις έστειλα θεσμικά μία επιστολή προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, έγινα δέκτης μιας ειρωνικής απάντησης, η οποία μου λέει να δώσω την πρότασή μου για την αναδιοργάνωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Αυτό είναι αν μη τι άλλο αστείο” είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτ. Φαρμάκης και πρόσθεσε : “αυτό που ζήτησα ήταν να συγκληθεί το περιφερειακό συμβούλιο, να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες, να ακουστούν οι αρμόδιοι φορείς και να ακουστεί στο ανώτερο πολιτικό όργανο της περιφέρειάς μας η άποψη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό ζήτησα και αυτό που μου απαντήθηκε είναι ότι θα πρέπει να δώσω εγώ την δική μου θέση, λες και εγώ είμαι ο μόνος αρμόδιος να μιλήσω. Ο συγκαλών το περιφερειακό συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης, η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να κάνει την εισήγηση…”

Κατέληξε μάλιστα εκτιμώντας πως ο Περιφερειάρχης αρνείται το περιφερειακό συμβούλιο σε αντίθεση με την εποχή του “σχεδίου Αθηνά” “επειδή ακριβώς η κυβέρνηση σήμερα είναι άλλη, επειδή η κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Περιφερειάρχης είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να γίνει μη αρεστός στον πολιτικό φορέα που τον στηρίζει. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και πρέπει να πάψουμε κάποια στιγμή να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Βλέπουμε μία πραγματικά σιωπηλή, παθητική και ύποπτη πολιτικά συμπεριφορά, η οποία μας καταδεικνύει ότι ακριβώς βάζει πλάτη στην κυβέρνηση”.

Θετικός στο αίτημα για ίδρυση νέου Πανεπιστημίου ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης εμφανίστηκε θετικός απέναντι στην την πρόταση που διατυπώνουν οι περισσότεροι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και οι δήμαρχοι των τριών μεγάλων πόλεων του νομού αναφορικά με την ίδρυση ενός νέου Πανεπιστημίου που θα συμπεριλάβει και τα τμήματα του ΤΕΙ στην Πάτρα που σύμφωνα με το σχέδιο Γαβρόγλου θα υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. “Ήδη έχω τοποθετηθεί για αυτό λέγοντας ότι ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Πατρών γίνεται παράρτημα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, έτσι όπως επιχειρείται, πλήττει το σύνολο των τοπικών κοινωνιών της Περιφέρειάς μας. Η πρόταση περί ίδρυσης Πανεπιστημίου, το οποίο ξαναλέω δεν απαγορεύει κανείς, θεωρώ ότι θα περιποιεί τιμή να λειτουργεί στην περιφέρειά μας, ένα Πανεπιστήμιο που τα έχει τη λογική του εξακτινομένου πανεπιστημίου”.

“Το μόνο αίτημα που φαίνεται ηχηρά να έχει διεκδικήσει είναι η ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα, από κει και πέρα τίποτα άλλο δεν υπάρχει” είπε ακόμη ο Νεκτάριος Φαρμάκης για το Απ. Κατσιφάρα και πρόσθεσε: “το ξαναλέω δεν είναι θέμα να πατήσουμε με συναισθηματικά ή τοπικιστικά ελατήρια και να πούμε όχι. Καλό είναι όταν ίδρυεται μία σχολή, όταν αυξάνεται ο αριθμός των φοιτητών που έρχονται σε μία τοπική κοινωνία, γίνεται το πιο πλούσιο ουσιαστικά σε ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό ένα πανεπιστήμιο είναι πάντα καλό για τις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να δούμε κάθε φορά, τι διεκδικούμε. Διεκδικούμε για το σύνολο της περιφέρειάς μας ή διεκδικούμε μόνο για ένα κομμάτι αυτής;”

Αναλυτικά όσα είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης στον Αeras Fm: