Κ. Σπηλιόπουλος: Η Περιφέρεια πρέπει από πελατειακός μηχανισμός να γίνει μηχανισμός ανάπτυξης

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα στο Αγρίνιο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής της παράταξης “Δυτική Ελλάδα Μπροστά” Κώστας Σπηλιόπουλος.

Ο Κ. Σπηλιόπουλος κάλεσε αρχικά τον κόσμο να ενδιαφερθεί για τις περιφερειακές εκλογές. “Υπάρχει μία εντύπωση στον κόσμο ότι η περιφέρεια γενικότερα δεν παίζει μεγάλο ρόλο για τη ζωή μας. Αυτή η εντύπωση είναι ψευδής, η περιφέρεια παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο για τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, την ανάπτυξη, τα εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, την ποιότητα της ζωής. Είναι θέματα που αποφασίζονται στην περιφέρεια, αποφασίζει το περιφερειακό συμβούλιο και ο περιφερειάρχης” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας υπάρχει μία διαπίστωση που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και λέει πως η περιφέρεια μας υστερεί, καθώς είναι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat, που αποδεικνύουν ότι είμαστε ο φτωχός συγγενής. “Είμαστε τρίτοι από το τέλος στην Ελλάδα όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και μάλιστα με συνεχή μείωση, ενώ οι άλλες περιφέρειες έχουν ανοδική πορεία και βρισκόμαστε στην τελευταία δεκάδα των περιφερειών της Ευρώπης, ένα αρνητικό ρεκόρ και μάλιστα σε μία περιφέρεια που έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα και πολλές δυνατότητες” υπογράμμισε ο Κ. Σπηλιόπουλος και πρόσθεσε πως “όλες αυτές τις δυνατότητες δεν έγιναν σχέδιο ποτέ και δεν χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα πλεονεκτήματα προκειμένου να προοδεύσει ο τόπος μας”.

“Διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και κατ’ επέκταση την ψήφο τους, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη τους γιατί εμείς θέλουμε να μας εμπιστευτούν οι πολίτες. Να μας θεωρήσουν ότι είμαστε οι άνθρωποι που μπορούμε αξιόπιστα να βοηθήσουμε την περιφέρεια να βγει από το τέλμα και από τις τελευταίες θέσεις” ανέφερε στη συνέχεια ο Κ. Σπηλιόπουλος και πρόσθεσε πως ο συνδυασμός του είναι ανεξάρτητος, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις. “Πιστεύουμε η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει κομματικές εξαρτήσεις, τα κόμματα έχουν πολιτικές επιδιώξεις από την τοπική διοίκηση. Δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες ποιο θα είναι το χρώμα το βράδυ των εκλογών στο χάρτη, τους πολίτες τους απασχολεί αν θα πάει καλά ο τόπος και αυτό εξαρτάται από τα πρόσωπα που θέλουν να εκφράσουν αυτό το θεσμό της περιφέρειας, που θέλει να τον υπηρετήσουν και μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε καλύτερες μέρες την περιφέρειά μας” εξήγησε ο Κ. Σπηλιόπουλος.

Επίθεση σε Κατσιφάρα και Φαρμάκη
Ο επικεφαλής της παράταξης “Δυτική Ελλάδα Μπροστά” επιτέθηκε στον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, αλλά και στον έτερο βασικό διεκδικητή των περιφερειακών εκλογών Νεκτ. Φαρμάκη. “Ο περιφερειάρχης δεν έχει να παρουσιάσει μετά από εννέα χρόνια μια θετική αξιολόγηση από τους πολίτες. Χωρίς αξιολόγηση και απολογισμό, τι έχεις ακόμη να προσφέρεις, αφού δεν μπόρεσες να ικανοποιήσεις τα σχέδια και τις υποσχέσεις που είχες δώσει;” αναρωτήθηκε με νόημα ο Κ. Σπηλιόπουλος και πρόσθεσε πως ο Νεκτάριος Φαρμάκης αντλεί από την κομματική υποστήριξη τη δύναμή του, αλλά δεν παύει να είναι ήταν ένας περιφερειακός σύμβουλες εννέα χρόνια, είδε κανένας το στίγμα του; είδε να δημιουργεί θέματα, ώστε να πείσει τον κόσμο ότι θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης;”

“Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας” πρόσθεσε στη συνέχεια ο Κ. Σπηλιόπουλος “από αυτό θέλουμε κυρίως να μας αξιολογήσει ο κόσμος και να κρίνει την πρότασή μας, τα πρόσωπα που καλούνται να υπηρετήσουν αυτό το σχεδιασμό, αν είναι αξιόπιστα, αν είναι ικανά, αν είναι καθαρά και έτοιμα για να διαχειριστούν τις τύχες της περιφέρειας μας” υπογράμμισε ο Κ. Σπηλιόπουλος.

Ακολούθως ο Κ. Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε σε θέματα που “καίνε” την Αιτωλοακαρνανία. Και στάθηκε ιδιαίτερο επικριτικός στο ζήτημα των αρδευτικών δικτύων με αφορμή και την πρόσφατη περιοδεία του στην παραχελωίτιδα. “Εσείς οι δημοσιογράφοι τα έχετε δει, δυστυχώς δεν τα έχει επισκεφτεί ποτέ περιφερειάρχης” είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Σπηλιόπουλος για τα αρδευτικά έργα και τα αντιλιοστάσια της περιοχής εξηγώντας πως “βρίσκονται στο έλεος του Θεού κατεστραμμένα, με τεράστιες απώλειες νερού, έτοιμα να καταρρεύσουν έτοιμα και να σταματήσουν να λειτουργούν”. Ανέφερε ακόμη πως “στην περιοχή του Νεοχωρίου υπάρχουν 400.000 στρέμματα που μπορούν να αρδευτούν από τα υπάρχοντα έργα και δυστυχώς αρδεύονται μόνο 100.000 στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι χάνονται εισοδήματα, ενώ υπάρχουν δυνατότητες” και πρόσθεσε πως η αδιαφορία και η πλήρης ανικανότητα της περιφέρειας επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα μέσα από τις δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το Αγρίνιο.

Ο Κ. Σπηλιόπουλος σχολίασε επίσης τις μετά βαΐων και κλάδων, όπως χαρακτηριστικά είπε ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη σχετικά με την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν έκανε τίποτα η απερχομένη περιφερειακή αρχή παρά το γεγονός ότι το νοσοκομείο ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο και παρα τις προτάσεις και την πίεση από τον τότε Δήμαρχο. “Έρχεται τώρα προεκλογικά και υπόσχεται, είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις όμως; Και γιατί λέει ότι θα δημοπρατηθεί μετά τις εκλογές;” αναρωτήθηκε με νόημα κάνοντας παράλληλα λόγο για μία προεκλογική υπόσχεση χωρίς περιεχόμενο. Mάλιστα τόνισε πως το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι η Περιφέρεια αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο της, όμως δεν πρέπει να είναι ένας πελατειακός μηχανισμός, αλλά ένας μηχανισμός ανάπτυξης του τόπου!».

Τέλος ο Κ. Σπηλιόπουλος προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση του προγράμματoς του συνδυασμού του και αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μερικές από τις προβλέψεις του που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία, όπως η εγκάρσια σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών- Θεσσαλονίκης και το φυσικό αέριο Δυτικό Ενεργειακό Άξονα και όχι όπως είπε χαρακτηριστικά με μερικές εκατοντάδες συνδέσεις στις τρεις μεγάλες πόλεις και τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσω εργοστασίων επεξεργασίας τους που θα προωθηθούν και μέσω ΣΔΙΤ. Μάλιστα χαρακτήρισε τριτοκοσμική στον τομέα αυτό την κατάσταση στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λέγοντας ότι η Περιφέρεια δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό το ζήτημα και έχει πετάξει το μπαλάκι στους δήμους.