Στο “Φιλόδημο” σχεδόν “ένα ΒΑΑ ακόμη” που αφορά την ύδρευση: Η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Καστράκι

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου με αφορμή την ένταξη του έργο «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου» στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” ύψους 17.728.560 € σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ΔΕΥΑ Αγρινίου εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για ένα σημαντικό έργο.

“Έφυγε ένα βάρος από πάνω μου” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που αφορά τα επόμενα 50-60 χρόνια για την ύδρευση του Αγρινίου. Μάλιστα ως προς το μέγεθος παραλλήλισε το έργο αυτό με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, λέγοντας πως είναι σχεδόν ένα ακόμη ΒΑΑ που αφορά την ύδρευση.

«Σήμερα το μεσημέρι εντάχθηκε ένα σπουδαίο έργο για το οποίο εργαστήκαμε μεθοδικά. Πρόκειται για ένα έργο υποδομής, ένα από τα πιο ουσιαστικά έργα που υλοποιήθηκαν ποτέ στο Αγρίνιο και αφορά και τις επόμενες γενιές. Ένα έργο που το έχει ανάγκη ο τόπος. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια προκειμένου να βρεθεί πρόσκληση για να προχωρήσουμε τη μελέτη. Με την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Καστράκι έως στο Αγρίνιο δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης. Συνολικά η ΔΕΥΑΑ έχει εντάξει στο πρόγραμμα Φιλόδημος έργα ύδρευσης – αποχέτευσης προϋπολογισμού 33.693.560€. Είμαστε υπερήφανοι για την απόδοση μας. Δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε για το Αγρίνιο» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου στάθηκε στην σπουδαιότητα του έργου εξηγώντας τα προβλήματα που θα επιλύσει. “Έχουν κατασκευαστεί τμήματα αγωγών για να συνδέσουν το Αγγελόκαστρο, τη Μακρυνεία αλλά και τις περιοχές μέχρι την Παραβόλα, ο κεντρικός όμως αγωγός του Αγρινίου δεν είχε τη δυνατότητα να σηκώσει αυτό το δίκτυο… Είναι ένας παλιός αγωγός, σιδηροσωλήνας με διάρκεια ζωής 40 ετών και σήμερα είναι στο 49ο έτος… Ο αγωγός σε πολλά σημεία του είναι σάπιος έχει τεράστιες διαρροές και ταυτόχρονα μεγάλη καθυστέρηση στην πλήρωση των δεξαμενών, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κατά τις περιόδους που ηκατανάλωση είναι αυξημένη” είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπαναστασίου στάθηκε στο γεγονός ότι οι προσκλήσεις που “έτρεξαν” το προηγούμενο διάστημα δεν μπορούσαν να σηκώσουν ένα τέτοιο έργο. “Όλες οι προσκλήσεις που βγαίνανε ήταν μικρές της τάξης των 2,5 ή 3 εκατομμυρίων, μία πρόσκληση που βγήκε από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος ήταν μέχρι τρία εκατομμύρια και είχε συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια για όλη την περιφέρεια. Για το έργο αυτό χρειαζόμασταν περί τα 22 εκατομμύρια ευρώ με το ΦΠΑ για να το κατασκευάσουμε… Έτσι ξεκίνησε ένας αγώνας που κάναμε, έτσι ώστε να βγει μία πρόσκληση μεγάλη, για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το πρόβλημα” είπε ο Γ. Παπαναστασίου ευχαριστώντας για τη συνδρομή τους τον Υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση και τον Υπ. Περιβάλλοντος Σ. Φάμμελο.

“Τον Ιανουάριο το Υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε στο “Φιλόδημο” πρόσκληση για ύδρευση από 10 έως 20 εκατομμύρια χωρίς το ΦΠΑ. Εκεί λοιπόν καταθέσαμε πρόταση πρώτοι! Άνοιγε η πρόσκληση την 1η Φεβρουαρίου και καταθέσαμε πρώτοι: αριθμός πρωτοκόλλου “ένα” την 1η Φεβρουαρίου στις 8:00 το πρωί. Ήμασταν πανέτοιμοι είχαμε κάνει τις μελέτες, είχαμε πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να έχουμε έναν πολύ ώριμο φάκελο” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου.

Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Μίμης Σκορδόπουλος το έργο «Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου» απαρτίζεται από τα εξής υποέργα :
1) Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού υδροδότησης από φράγμα Καστρακίου έως τις κεντρικές δεξαμενές Αγρινίου προϋπολογισμού 14.443.000,00€ συν ΦΠΑ
2) Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού διήθησης για την αναβάθμιση των δεξαμενών αρχικής φάσης διυλιστηρίου ύδρευσης Αγρινίου προϋπολογισμού 2.100.000,00€ συν ΦΠΑ
3) Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 915kW και συνολικού προϋπολογισμού 1.135.560,00€ συν ΦΠA
4) Αρχαιολογικές υπηρεσίες 50.000,00€