Μία ανεπίτρεπτη, αλλά δυστυχώς συνηθισμένη εικόνα μεταφοράς μαθητών στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας


Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που έκανε το γύρο του διαδικτύου η εικόνα μαθητών του δημοτικού σχολείου στην περιοχή του ορεινού Βάλτου, που ελλείψει μαθητικών δρομολογίων, μετακινούνταν πάνω σε καρότσα αγροτικού οχήματος για να πάνε στο σχολείο τους.

Δυστυχώς όμως η εικόνα αυτή δεν έχει εκλείψει. Μια παρόμοια εικόνα εντόπισε το ΑγρίνιοCulture.gr στο Στενό Πογωνιάς του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα, ελλείψει μαθητικού δρομολογίου, αφού κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός, δύο μαθητές του Γυμνασίου και μια μαθήτρια του δημοτικού σχολείου που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο Παλαίρου αντίστοιχα, πηγαίνουν στο σχολείο με το αγροτικό όχημα του πατέρα τους… Η απόσταση του τόπου κατοικίας τους από το σχολείο είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και βάσει νόμου δικαιούνται δωρεάν μεταφορά, ωστόσο ο διαγωνισμός για το μαθητικό δρομολόγιο κρίθηκε άγονος… Ο 46χρονος πατέρας των τριών παιδιών μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr ανέφερε πως από όλους τους αρμοδίους που απευθύνθηκε έλαβε υποσχέσεις πως θα δρομολογηθεί ταξί για τη μεταφορά των μαθητών, κάτι που όμως δεν έγινε, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ο ίδιος να μεταφέρει καθημερινά τα παιδιά στο σχολείο τους και με άγχος -όπως χαρακτηριστικά λέει- προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται έχουν εκφραστεί κατά καιρούς ως εμπόδια τεχνικής φύσης θέματα, είτε το θεσμικό πλαίσιο, είτε διάφορες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις… Η πραγματικότητα είναι όμως πως αυτή η ανεπίτρεπτη εικόνα είναι πλέον συνηθισμένη σε πολλά απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και αποτυπώνει τη δυσκολία, που αντιμετωπίζει κάποιος να μεγαλώνει παιδιά σε τέτοιες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι αρμόδιοι θα πρέπει να βρουν λύσεις απέναντι στα όποια εμπόδια…