Πως τα πέντε Τμήματα του Αγρινίου θα γίνουν τρία

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα από τη Βουλή, το ενδιαδέρον στρέφεται εκ νέου στην Πάτρα και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Και αυτό γιατί βάσει του νέου νόμου η Σύγκλητος θα αποφασίσει αν τα τμήματα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο θα λειτουργήσουν από φέτος ή το 2020…

Το Υπουργείο άφησε στην ευχέρεια των Πρυτανικών Αρχών να συνεκτιμήσουν υποδομές και προσωπικό και να αποφασίσουν, αν θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ή από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 τα Τμήματα Επιστήμης – Τεχνολογίας Τροφίμων και Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, που προβλέπεται να ιδρυθούν στο Αγρίνιο. “Η έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας των οποίων καθορίζεται με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, ύστερα από συνεκτίμηση των υλικοτεχνικών υποδομών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, και πάντως όχι νωρίτερα από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Είτε φέτος, είτε από του χρόνου λοιπόν… Όμως, όποτε κι αν οριστεί η έναρξη της λειτουργίας τους, το πιθανότερο σενάριο είναι να συνοδευτεί από την ταυτόχρονη αποχώρηση από το Αγρίνιο του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων -που πλέον μετονομάζεται σε Μηχανικών Περιβάλλοντος- και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (μετεξέλιξη του Τμήματος ΔΠΠΝΤ). Αιτία θα είναι κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι δεν επαρκούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο για να λειτουργήσουν πέντε Τμήματα. Εξάλλου μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια είναι αδύνατο να δημιουργηθούν νέες υποδομές και επίσης είναι απίθανο να μισθώσει το Πανεπιστήμιο χώρους για τη στέγαση των τμημάτων αυτών, από τη στιγμή που πρόσφατα για οικονομικούς λόγους το Πανεπιστήμιο αποχώρησε από χώρο που μίσθωνε στο Αγρίνιο. Ενδεχομένως να υπάρξει και ακαδημαϊκού χαρακτήρα αιτία, αφού τα προαναφερθέντα Τμήματα όντας στο Αγρίνιο “απομονωμένα” από τα υπόλοιπα ομοειδή Τμήματα των Σχολών τους, θα κριθεί σκόπιμο να βρεθούν στην έδρα των Σχολών τους, δηλαδή στην Πάτρα, στην Πολυτεχνική και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών αντίστοιχα.

Έτσι το Αγρίνιο θα μείνει με τρία ομοειδή κατά κάποιο τρόπο Τμήματα: Τα δύο τμήματα της Γεωπονικής, που προβλέπει η “υποσχετική” του νομοσχεδίου και το υπάρχον Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων που παραμένει ενταγμένο στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.