«Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι»: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο του Ν. Στέφου

Στην κατάμεστη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος, Βουκουρέστι».

Εκτός του συγγραφέα στο πάνελ βρέθηκαν ο πρώην υπουργός και υποψήφιος της ΝΔ στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πατήρ Κωνσταντίνος Καντάνης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και ο Γ. Αμυράς, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Φώτης Τσόλκας.

Το βιβλίο του Νίκου Στέφου καταπιάνεται με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τις επιπτώσεις του veto του Καραμανλή για τη Μακεδονία. O βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε το βιβλίο του Ν. Στέφου ως σημαντική καταγραφή μιας ιστορικής στιγμής για την Ελλάδα. Τόνισε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει μία στάση πάρα πολύ σταθερή και το 2008 και το 2018 όσον αφορά το Σκοπιανό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με κολακευτικά λόγια για τον Θ. Ρουσόοπουλο, ένα εκ των πρωταγωνιστών στο Βουκουρέστι, ως στενού συνεργάτη του τότε Πρωθυπουργού.

Αναφορικά για το βιβλίο του Νίκου Στέφου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί για να καταλάβει κανείς πως υπάρχουν ηγέτες, πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις που όταν θέτουν κόκκινες γραμμές τις εννοούν».Τόνισε, δε, ότι το βιβλίο αναφέρεται με παραστατικό τρόπο, αλλά και με λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές μέχρι τώρα, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου όταν τα Σκόπια είχαν υποβάλει αίτηση για να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Κώστας Καραμανλής είχε προαναγγείλει περίπου τρία χρόνια πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ποια είναι η θέση μας» και τόνισε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν αναφορικά με το ζήτημα ήταν πολλές και έντονες. «O Κώστας Καραμανλής, σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο μερικούς μήνες μετά τον Μάρτιο του 2004, είπε στον Τζορτζ Μπους “Κύριε πρόεδρε φοβάμαι πως θα σε στεναχωρήσω”, διότι ο κ. Μπους είχε θέσει ζήτημα για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Kαι συμπλήρωσε: «Συνεπώς, ο Κώστας Καραμανλής είχε προαναγγείλει περίπου τρία χρόνια πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ποια είναι η θέση μας.