ΣΥΡΙΖΑ: Τα… άνθη του κακού που οδήγησαν σε βατερλώ εκεί που ο Τσίπρας έβλεπε νίκη

Τα εκλογικά θρύψαλα απ’ το βράδυ της Κυριακής επιχειρούν να μαζέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το τραύμα… παγώνει και ενώ καλούνται να ανασυγκροτηθούν άμεσα για να δώσουν τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ζήτημα ανατροπής από το δεκάρι που τους χωρίζει από την Ν.Δ προφανώς και δεν τίθεται, με την πραγματικότητα έστω και μέσω της δεινής ήττας που υπέστησαν στις κάλπες της 26ης Μαΐου έχουν πια συμφιλιωθεί, αλλά τουλάχιστον διεκδικούν η 7η Ιουλίου (προς αυτή την ημερομηνία καταλήγουν για τη διενέργεια των εκλογών) να μην βγάλει νέα συντριβή για το κυβερνών κόμμα.

Το ρεαλιστικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπορέσει να αυξήσει τη συσπείρωσή του, καταγράφοντας στην εθνική κάλπη ένα ποσοστό 3-4 μονάδων παραπάνω ώστε να πλησιάσουν στο ποσοστό κοντά στο 27-28% εδραιώνοντας την θέση του κόμματος ως τον “δεύτερο πόλο” του πολιτικού συστήματος. Αυτό εξάλλου βάζουν μπροστά ως επιχείρημα – παρηγοριά ήδη από το βράδυ της Κυριακής: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηττήθηκε με πολλές μονάδες διαφορά από την Ν.Δ μεν αλλά απέδειξε ότι είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος των “προοδευτικών δυνάμεων”.

Εξ ού και ο Αλέξης Τσίπρας χθες, κατά την έκτακτη ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε με συμμετοχή της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και μελών της προοδευτικής Συμμαχίας, απευθύνθηκε στην Φώφη Γεννηματά, καλώντας την να αναλογιστεί πού οδήγησε το ΚΙΝΑΛ ο “μονομέτωπος αγώνας” που έδωσε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ συντασσόμενη με τη στρατηγική της Ν.Δ. Από κει και πέρα, το έτερο μήνυμα του κ. Τσίπρα στον απόηχο της βαριάς ήττας είχε και χαρακτήρα τόνωσης του πεσμένου ηθικού: Μπορούμε να ανατρέψουμε την εικόνα της ευρωκάλπης εάν κερδίσουμε πίσω του 1,5 εκατ. πρώην ψηφοφόρους που μας γύρισαν την πλάτη, είπε καλώντας άπαντες να αναλάβουν δράση.

Βερναρδάκης και… “συναλλαγές”
Στα χθεσινά μηνύματα που έστειλε μέσω της ομιλίας του στη σύναξη συγκαταλέγεται και μια γενική κι αόριστη επιχείρηση αυτοκριτικής, μιλώντας για λάθη, συμβιβασμούς και απογοητεύσεις ενώ αντιλαμβανόμενος ότι μεταξύ άλλων πολλών αλαζονικές συμπεριφορές ήδη από το βράδυ της Κυριακής τινών ότι φταίει ο λαός που ψήφισε Ν.Δ αντί ΣΥΡΙΖΑ , θα οδηγήσουν σε νέο εκλογικό βατερλώ, προσπάθησε να τις “μαζέψει”: Αν ο λαός δεν επιλέγει εμάς, τόσο το χειρότερο για εμάς, σημείωσε επ αυτού.

Η συζήτηση για την ήττα στο κόμμα δεν έχει αρχίσει ακόμη ενδελεχώς. Αυτό που έχει αρχίσει αναπόφευκτα ωστόσο είναι η γκρίνια για τα ονοματεπώνυμα εκείνων που οδήγησαν στο ταπεινωτικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου. Στο στόχαστρο της κριτικής στελεχών βρίσκεται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος με τις υπερφίαλες εκτιμήσεις και τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσίαζε στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ακόμη και ανήμερα της κάλπης (μιλώντας για διαφορά με τη Ν.Δ στις 4 μονάδες) εμφάνισε Τσίπρα και αλλήλους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον… κόσμο τους.

Παραλλήλως, “ζωηρή” είναι η συζήτηση εντός του κόμματος και για το κατά πόσο απέδωσαν οι μεταγραφές εν είδει “προοδευτικής συμμαχίας” της τελευταίας στιγμής. Ήδη χθες το βράδυ ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ υπονόησε, μεταξύ άλλων, ότι:
1. συγκεκριμένες συνεργασίες δεν έπεισαν ως προοδευτική συμμαχία, δίνοντας στον πολίτη την εικόνα της “συναλλαγής”
2. Η υπερέκθεση στα ΜΜΕ πολιτικών προσώπων από το παρελθόν “έκαψε” το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί “παλιού” πολιτικού κατεστημένου.

πηγή : capital.gr