Μετά τη δυσκολοχώνευτη ήττα χρειάζονται άλλοθι

Μάλλον για κάποιους τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν έπαιξαν κανένα ρόλο. Όμως όσο και να τα αποσιωπούν τόσο στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, όσο και του δήμου Αγρινίου ήταν καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Εσχάτως γνωστοί παραδημοσιογραφικοί κύκλοι του Αγρινίου, που επαγγέλλονται την “πασοκοφροσύνη”, εξυφαίνουν το σενάριο πως οι εσωκομματικές έριδες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα ο Απ. Κατσιφάρας να χάσει στην Περιφέρεια και η Χρ. Σταρακά να αποτύχει παταγωδώς να διεκδικήσει με αξιώσεις το δήμο Αγρινίου.

Λέγεται λοιπόν πως τάχα ο Νεκτάριος Φαρμάκης εξελέγη περιφέρειαρχης εξαιτίας της υποψηφιότητας του Κ. Σπηλιόπουλου και πως η υποψηφιότητα αυτή ήταν λίγο – πολύ “στημένη” από το βενιζελικό μπλοκ εντός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Επίσης λέγεται πως παλιοί αυτοδιοικητικοί από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν στήριξαν την υποψηφιότητα της Χριστίνας Σταρακά για το δήμο Αγρινίου. Έτσι συμπεραίνεται αυθαίρετα πως τάχα κάποιοι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έδρασαν υπέρ της ΝΔ. Οι θεωρίες αυτές μολονότι “πουλάνε” “πασοκοφροσύνη” παραβλέπουν το γεγονός ότι τόσο ο Απ. Κατσιφάρας, όσο και η Χρ. Σταρακά λειτούργησαν από τις θέσεις τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για μεγάλο διάστημα ως κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον οι θεωρίες αυτές δεν έχουν καμία απάντηση για το πως ο Νεκτάριος Φαρμάκης κατάφερε στο πρώτο γύρο, που συμμετείχε και ο Κ. Σπηλιόπουλος, να έχει ποσοστά μεγαλύτερα από τη ΝΔ. Επίσης οι θεωρίες αυτές δεν εξηγούν πως ο Απ. Κατσιφάρας κέρδισε στον πρώτο γύρο μόνο στο νομό (Αχαΐα) που ο Κ. Σπηλιόπουλος πέτυχε μεγάλο ποσοστό… Από την άλλη οι θεωρίες της “πασοκοφροσύνης” παράβλεπουν το γεγονός ότι ούτε καν η Φώφη Γεννηματά δεν αποκήρυξε την υποψηφιότητα Σπηλιόπουλου, αλλά αντιθέτως στο μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής περιόδου -με εξαίρεση την εβδομάδα μεταξύ των δύο Κυριακών- πήρε αποστάσεις από το μέτωπο των περιφερειακών εκλογών, κάτι που εξηγείται από την όχληση που προκαλούσε σε μεγάλο μέρος οπαδών του ΚΙΝΑΛ η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Απ. Κατσιφάρα και η στάση του περιφερειάρχης απέναντι στη ΝΔ.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο δήμο Αγρινίου. Το ΚΙΝΑΛ ούτε χρίσμα, ούτε στήριξη παρείχε επίσημως στη Χριστίνα Σταρακά. Και εντελώς ξαφνικά την Παρασκευή πριν τη δεύτερη Κυριακή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκεπτόμενη το Αγρίνιο βρέθηκε και στο προεκλογικό κέντρο της υποψήφιας δημάρχου Αγρινίου. Μόνο που ήταν αργά… Στην περίπτωση μάλιστα του δήμου Αγρινίου οι θεωρίες αυτές καταρρίπτονται πολύ πιο εύκολα, αφού παραγνωρίζουν το γεγονός ότι η Χριστίνα Σταρακά έχασε ουσιαστικά από τον πρώτο γύρο των εκλογών μένοντας 14% πίσω από το Γ. Παπαναστασίου και πως παρά το μπαράζ το πολλαπλών στηρίξεων που έτυχε το διάστημα μεταξύ των δύο Κυριακών (από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αυτοδιοικητική του παράταξη, το ΚΙΝΑΛ και τη Φ. Γεννηματά την ΠΑΕ Παναιτωλικός και τον Φ. Κωστούλα) δεν μπόρεσε να αυξήσει τις δυνάμεις της παρά μόνο κατά 2.000 ψήφους σε απόλυτους αριθμούς.

Απ. Κατσιφάρας και Χρ. Σταρακά επέλεξαν να “πατήσουν σε δύο βάρκες” παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε και επιχειρεί τον διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ. Η μη εκλογή τους οφείλεται πέρα από το μηδαμινό του έργο σε αυτήν ακριβώς την επιλογή τους. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες… που απλώς παρέχουν άλλοθι στα λάθη του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη.