Λάθη ή μύχιες σκέψεις από το Πανεπιστήμιο για τα νέα Τμήματα;

Είτε το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχει ακόμη εμπεδώσει ακόμη τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε στη Βουλή των περασμένο Απρίλιο, είτε η επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου “αποκαλύπτει” κάποιες από τις μελλοντικές προθέσεις του Ιδρύματος σε σχέση με τα νεοϊδρυθέντα τμήματα.

Άλλη εξήγηση δεν μπορεί να δώσει κανείς, όταν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών διαβάζει (δείτε εδώ) πως στη Σχολή Ανθρωπιστικών έχει ενταχθεί το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, με έδρα τον Πύργο (!), όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, και όχι το Αγρίνιο, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο… Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώην Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) που εδρεύει στο Αγρίνιο και σύμφωνα με το νόμο Γαβρόγλου μετεξελίσσεται σε Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας παραμένοντας στο Αγρίνιο. Ειρήσθω εν παρόδω πρόκειται ούτως ή άλλως για μια μετεξέλιξη που προβληματίζει, αφού ήδη στην χώρα λειτουργούν αρκετά τμήματα Ιστορίας – Αρχαιλογίας. Αντίστοιχα αναφορικά με τη νεοϊδρυθείσα Σχολή Γεωπονικών Επιστημών στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών (δείτε εδώ) το Τμήμα Γεωπονίας, αναφέρεται με έδρα το Αγρίνιο και όχι την Αμαλιάδα όπως προβλέπει ο νόμος Γαβρόγλου.

Δεν αποκλείεται να πρόκειται για εκ παραδρομής λάθη… Ωστόσο έρχονται να “κουμπώσουν” με την ανησυχία που υπάρχει για το εάν και κατά πόσο οι προβλέψεις του νομοσχεδίου θα εφαρμοστούν και σε βάθος χρόνου… Ο νέος νόμος, δίνοντας στις Πρυτανικές Αρχές στην ευχέρεια τα Τμήματα της Γεωπονίκης του Αγρινίου να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, προβέπει το Σεπτέβριο του 2020 να λειτουργήσουν συνολικά πέντε Τμήματα στο Αγρίνιο. Όμως οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο δεν επαρκούν για αυτό τον αριθμό τμημάτων. Η ανησυχία πως ίσως με αιτία το πρόβλημα των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλάξει στην πορεία ο σχεδιασμός, που πλέον είναι νόμος του κράτους, είναι υπαρκτή. Εξάλλου μέσα σε ενάμιση χρόνο περίπου είναι αδύνατο να δημιουργηθούν νέες υποδομές και επίσης μοιάζει δύσκολο να μισθώσει το Πανεπιστήμιο χώρους για τη στέγαση των τμημάτων αυτών, από τη στιγμή που πρόσφατα για οικονομικούς λόγους το Πανεπιστήμιο αποχώρησε από χώρο που μίσθωνε στο Αγρίνιο.