Παρουσία Φαρμάκη η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας

Συνεδρίασε η 5η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»
Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εξετάστηκε σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 κατά τη συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα. Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, λοιπών Εθνικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Εταίρων.

«Δουλέψαμε οραματικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Λειτουργήσαμε με διαφάνεια και ομαδικότητα. Αξιοποιούμε τους πόρους του προγράμματος και βλέπουμε ήδη θετικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες. Προχωρήσαμε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που έδωσαν άλλο στίγμα στο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα» ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσολογγίου – Αιτωλικού, όπως επίσης στις Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις στους Δήμους Πατρέων και Αγρινίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη ενταγμένα έργα, αλλά και έργα που υλοποιούνται.

Αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έχει γίνει για την τροφοδότηση της Δυτικής Ελλάδας με φυσικό αέριο, αλλά και στις δομές πρόνοιας που στηρίχτηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.«Πολύ ικανοποιητικό τον ρυθμό υλοποίησης του Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας» χαρακτήρισε ο Γιώργος Λογοθέτης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι χρόνοι είναι ιδιαίτερα πιεστικοί και τόνισε ότι για την εξέλιξη του προγράμματος είναι απαραίτητη η ωρίμανση έργων ώστε να προχωρήσουν νέες συμβασιοποιήσεις και να αυξηθούν οι ρυθμοί απορρόφησης.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Άλκηστις Σταθοπούλου παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης. Όπως ανέφερε, η συνολική χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 507,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 406,2 εκατ. ευρώ αφορούν Κοινοτική Συνδρομή και τα 101,5 εκατ. Εθνική Συμμετοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η εξειδίκευση του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 585.195.920,54 ευρώ, το οποίο αποτελεί το 115,3% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος.

Το ύψος των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων ανέρχεται στα 671.609.434,90 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 132,3% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Όπως είπε η κ. Σταθοπούλου έχουν ενταχθεί συνολικά 365 έργα και δράσεις στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ ο προϋπολογισμός των αποφάσεων ένταξης των έργων ανέρχεται στο ποσό των 425.671.491,85 ευρώ με συγχρηματοδότηση δημόσιας δαπάνης, το οποίο αποτελεί το 83,8% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος. Στη συνέχεια, η ίδια ανέλυσε την πρόοδο υλοποίησης του ΕΠ Δυτικής Ελλάδος 2014 – 2020 κατά άξονα προτεραιότητας και ακολούθως τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε επιμέρους τομείς.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών –μεταξύ άλλων– εστίασαν σε ειδικότερους τομείς και επεσήμαναν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα, όπως στον άξονα ανάπτυξη – εκσυγχρονισμός – συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών. Η κ. Σταθοπούλου εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται με τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, αλλά και συμβασιοποίησης των έργων. Αντιστοίχως στον άξονα προστασία του Περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον επισημάνθηκε ότι θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη ωρίμανση έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Αναφορά έγινε και στα γενικότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην υλοποίηση του ΠΕΠ, όπως η γραφειοκρατία, η αδυναμία των τελικών δικαιούχων, αλλά και η έλλειψη μηχανισμών με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του προγράμματος.

Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή που συμπίπτει με τις αλλαγές που έφεραν οι περιφερειακές εκλογές, οι ευρωεκλογές, ενώ έγινε παραμονές των εθνικών εκλογών. Ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, των συναρμόδιων υπουργείων, των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, των κοινωνικών εταίρων, όπως επίσης τα στελέχη της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Νεκτάριο Φαρμάκη και τη νέα Περιφερειακή Αρχή.