Στουρνάρας: Θα εισηγηθώ την πλήρη άρση των capital controls το συντομότερο

Την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την πλήρη κατάργηση των capital controls αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συναντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα εισηγηθούμε την πλήρη άρση των capital controls το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Για τα κόκκινα δάνεια αποσαφήνισε ότι υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι, και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη. Ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου μετά από 3,5 χρόνια.Επίσης, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τον θεσμικό της ρόλο θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης.Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της ΤτΕ συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε έμφαση στις θετικές προσδοκίες των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία με τη νέα διακυβέρνηση, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στη σημαντική βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και στην ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών για χρεόγραφα που εκδόθηκαν από συστημικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα Πειραιώς (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (ομόλογο 400 εκατ. ευρώ) με χαμηλό επιτόκιο.

Όπως ανέφερε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμισεις.Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 2,9% έναντι στόχου 3,5%, ξεκαθάρισε όμως πως δεν ανησυχεί, καθώς ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. Από πλευράς του, το Μαξίμου σημειώνει πως κοινό συμπέρασμα υπήρξε ότι:
1. Οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση φέρνουν ισχυρότερη ανάπτυξη και δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του προγράμματός της.
2. Η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει συνδυαστικά τις προτάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Πηγή: skai.gr