Πώς τα 7 δισ. ευρώ του ΠΔΕ μπορούν να “ξεκλειδώσουν” την ανάπτυξη

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο επανέλαβε χθες στο συνέδριο του Economist την πάγια θέση του για την μεγάλη σημασία της πλήρους χρησιμοποίησης των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και γενικότερα των επενδυτικών κονδυλίων.

Ο λόγος για τα 6,75 δισ. ευρώ που προβλέπονται φέτος (όπως και πέρυσι) από κοινοτικό και κρατικό χρήμα. Τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν συνεχή υποχρηματοδότηση (δαπανήθηκαν 5,95 δισ. ευρώ το 2017 και 6,23 δισ. ευρώ πέρυσι μέσω μεταφοράς στο παρά… ένα μέρους του ποσού σε αμιγώς εθνικά έργα). Η Κομισιόν εκτιμά ότι η αδυναμία να διενεργηθούν επενδύσεις με τα λεφτά που υπάρχουν, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (το ΑΕΠ το 2018 έκλεισε με άνοδο 1,9%). Εκτιμά μάλιστα ότι αποτελεί τον πιο βασικό κίνδυνο για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Άλλωστε για τον ίδιο λόγο (δηλαδή την αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων που συνδέονται και με το ΕΣΠΑ αλλά και με αμιγώς εθνικά έργα) η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να ανατρέψει την αρχική της πρόθεση για αύξηση των εν λόγω κονδυλίων στα 7,3 δισ. ευρώ το 2018. Δηλαδή χρηματοδότησε την επιδοματική της πολιτική από τα αναπτυξιακά κονδύλια…

Τώρα λοιπόν η Επιτροπή επαναφέρει το θέμα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η νέα κυβέρνηση. Πρέπει να επιταχύνει, στο μέσο της χρονιάς για να μην επαναληφθεί η ίδια κατάσταση.Μάλιστα – εμμέσως πλην σαφώς – η Επιτροπή συνδέει την εν λόγω επίδοση, όχι μόνο με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και με την έλευση επενδύσεων, αλλά και με την διαπραγμάτευση που άνοιξε για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ήταν χαρακτηριστική η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Κοστέλο. Επισήμανε ότι υπάρχουν άμεσες δράσεις που θα ωθήσουν την ανάπτυξη. Είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει τους στόχους των δημοσίων επενδύσεων. “Δεν ζητήσαμε να τους μειώσει και το έκανε τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων, όπως αυτή του Ελληνικού, η προσέλκυση νέων και η δημιουργία υπεραξίας μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης. Με τον υπουργό Οικονομίας και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του να δηλώνει μεταξύ άλλων “η δική μας κατεύθυνση είναι στο να δοθεί σοβαρό κίνητρο στις επενδύσεις να έρθουν στη χώρα… Είναι τόσο αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει, που είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε”.

πηγή : capital.gr