Mια απόφαση για ένα έργο στην Ηλεία και… η Κλεισούρα

Πλέον ίσως μόνο “ιστορική” αξία έχει, αλλά αυτό που σημάδεψε τη δεύτερη και τελευταία θητεία του Απ. Κατσιφάρα ως Περιφερειάρχη και δημιούργησε πολλές απορίες ήταν η επιλογή του Περιφερειάρχη να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της Κλεισούρας από τα καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου του 2017 έργου με περισσότερη… διαφάνεια από αυτή που προέβλεπε ο νόμος, με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρη, που παραδέχθηκε και ο ίδιος.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, παρόλο που ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών οι διαγωνισμοί των έργων να κινηθούν με άλλες διαδικασίες, λιγότερο χρονοβόρες και με λιγότερους υποψήφιους στο διαγωνισμό, προτίμησε στην περίπτωση του έργου της αποκατάστασης του δρόμου στην Κλεισούρα, αντί για τρεις που ορίζει ο νόμος, να καλέσει 59 (!) εργοληπτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα… Αποτέλεσμα αυτού ήταν να φτάσουμε οκτώ ολόκληρους μήνες μετά για να συμβασιοποιηθεί το έργο.

Στο γιατί ο Απ. Κατσιφάρας ακολούθησε αυτή την επιλογή, απάντηση ίσως να δίνει η υπ’ αριθ. 529/18-12-2017 πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου και του σχεδίου σύμβασης του έργου «Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ν. Ηλείας, Υποέργο: Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια – Αποκατάσταση Κατολισθήσεων στο Ε.Ο. Δίκτυο του Βορείου του Ν. Ηλείας εκτός της Δ.Ε. Πηνείας Δήμου Ήλιδας» προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη πράξη του Ε.Σ. κρίνει παράνομη τη διακήρυξη του έργου μιλώντας ουσιαστικά για φωτογραφικό όρο… αφού έκρινε ότι ο όρος της διακήρυξης για προαπόδειξη της χρηματοοικονομικής επάρκειας των διαγωνιζομένων, με τον οποίο απαιτείται κύκλος εργασιών τριετίας ανά έτος, ύψους τουλάχιστον 1.200.000 ευρώ, είναι μη νόμιμος, επειδή πλήττει την ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε αυτόν των μικρότερων σε οικονομική δύναμη εργοληπτικών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου είναι ουσιώδης και καθιστά μη νόμιμη την υπογραφή του σχεδίου της σύμβασης!

Μετά από αυτή την ιστορία ο Περιφέρειαρχης μάλλον χρειάστηκε περισσότερη διαφάνεια απ΄ όση προβλέπουν οι νόμοι για να μπορέσει πολιτικά να ισοσκελίσει κάπως το πλήγμα που δέχθηκε από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.