Εικόνες από ναυάγιο του βοηθητικού πλοίου “ΠΛΕΙΑΣ” στην Κάτω Βασιλική

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες του Ανδρέα Ιωάννου από Ναυάγιο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθητικού πλοίου “ΠΛΕΙΑΣ”, το οποίο βυθίστηκε από αεροπλάνα των Ναζί και βρίσκεται στο βυθό της Κάτω Βασιλικής.

Το γεγονός έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1941, πριν την κάθοδο των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Οι Γερμανικές δυνάμεις προετοίμασαν την εισβολή τους με ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς όλων των πλοίων στον Ελλαδικό χώρο ενώ παράλληλα θέλησαν να εμποδίσουν την υποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων στην Αίγυπτο δια θαλάσσης, που ήταν και ο μοναδικός τρόπος. Ο Πατραϊκός κόλπος βομβαρδίστηκε σφοδρά από τα Γερμανικά Junkers 87 τα γνωστά μας Stukas αλλά και από Junkers 88. Οι βομβαρδισμοί έγιναν κατά κύματα… Στις 21 Απριλίου το πλωτό νοσοκομείο πλοίο Ελληνίς
δέχεται αεροπορική επίθεση κοντά στη νήσο Οξιά, ενώ μεταφέρει 278 τραυματίες του Ελληνοιταλικού μετώπου από την Αμφιλοχία και προορισμό το Λουτράκι. Σε βοήθεια του Ελληνίς σπεύδει το υδρογραφικό πλοίο Πλειάς δημιουργώντας αντιπερισπασμό. Το Ελληνίς αποφεύγει τη βύθιση, ύστερα από εντυπωσιακούς ελιγμούς του κυβερνήτη του και καιόμενο καταφέρνει να πλεύσει εντός του λιμένα των Πατρών. Οι πυροσβέστες των Πατρών εν ώρα συναγερμού καταφέρνουν να διασώσουν τους τραυματίες πριν το πλοίο προσαράξει κοντά στον Άγιο Ανδρέα. Στη συνέχεια, βυθίζεται ύστερα από νέα επιδρομή στο λιμάνι της Πάτρας στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Τελωνείο χωρίς θύματα.
Το βοηθητικό-υδρογραφικό πολεμικό «Πλειάς» συνεχίζει να δέχεται επιθέσεις και τελικά στις 25 Απριλίου αγκυροβολημένο στο χωριό Βασιλική απέναντι από την Πάτρα, βυθίζεται με θύμα τον θερμαστή Σ. Δεληγιάννη. Ο Κυβερνήτης του Υποπλοίαρχος Β. Κρυσταλλίδης είχε τραυματιστεί θανάσιμα στην προηγούμενη αεροπορική επιδρομή της 21 Απριλίου.
Αργότερα και συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1958 το ναυάγιο θα ανελκυστεί μερικώς. Σήμερα στο βυθό και σε βάθος 4-5 μέτρων έχει απομείνει το κατωκάραβο του πλοίου…

Πλειάς
Ναυπηγήθηκε το 1926 στα ναυπηγεία ‘Italy – Soc. Italiana Ernesto Breda, Nostre Yard, Venice’. Καθελκύστηκε στις 28 Απριλίου 1926. Ύψωση Ελληνικής Σημαίας στην Σαλαμίνα στις 27 Φεβρουαρίου 1927. Υδρογραφικό από το 1936. Βυθίστηκε στις 25 Απριλίου 1941 στην θέση <<Μόλος>> στον όρμο Κάτω Βασιλικής Πατραϊκού. Στις 21 Απριλίου 1941 είχε υποκύψει στα τραύματα του ο Κυβερνήτης του Υποπλοίαρχος Βύρων Κρυσταλλίδης που είχε τραυματιστεί σε προηγούμενη αεροπορική επιδρομή.

Ναυάγιο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθητικού πλοίου “ΠΛΕΙΑΣ”