Σε φάση υλοποίησης η ανακατασκευή του δρόμου στην Τουρλίδα

Εντάχτηκε σήμερα Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» το έργο Βελτίωσης της Προσβασιμότητας της περιοχής Τουρλίδας στο Μεσολόγγι, μετά την απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνολικού προϋπολογισμού 3.350.000 ευρώ. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

«Η ανάπλαση της Τουρλίδας αποτελεί ένα έργο με σημαντική αναφορά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην τόνωση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και φυσικά στην ανάδειξή της μέσα από μια δέσμη ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον παρεμβάσεων. Με την βελτίωση της προσβασιμότητας της περιοχής επιτυγχάνεται η ανάδειξη και ανάπλαση της οδού αναψυχής που αρχίζει από το Μεσολόγγι, διασχίζει τη λιμνοθάλασσα και καταλήγει στην Τουρλίδα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση ανάπλαση ΕΟ οδού μήκους 3,8 χλμ που με αφετηρία τη πόλη του Μεσολογγίου διασχίζει τη Λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και καταλήγει στη περιοχή της Τουρλίδας. Η οδός αποτελεί τμήμα της κεντρικής Επαρχιακής Οδού και αναπτύσσεται σε νησίδα πλάτους 17-20 μ. Με την παρέμβαση της αναβάθμισης προβλέπεται η ανάδειξη- αξιοποίηση του μεγαλύτερου πλάτους της νησίδας, για ήπια μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων με ενδιάμεσους σταθμούς που θα περιλαμβάνουν στέγαστρα – χώρους ανάπαυσης και παρατηρητήριο. Η οδός θα διατηρηθεί με κατάλληλες κυκλοφοριακές προσαρμογές για την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες.

Σε όλο το μήκος του δρόμου της Τουρλίδας θα γίνει τοποθέτηση προκατασκευασμένων κρασπέδων, θα γίνουν πλακοστρώσεις με κυβόλιθους, τσιμεντόπλακες, επίστρωση με χυτό βοτσαλόδεμα, επίστρωση με ειδικές τσιμεντόπλακες για την βοήθεια ατόμων με προβλήματα όρασης, φύτευση δένδρων, τοποθέτηση φωτιστικών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, πάγκων και καθιστικών, κατασκευή ξύλινων στεγάστρων και παρατηρητηρίων.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης της συνολικής παρέμβασης η οποία, ως γνωστόν, εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμός της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Μεσολογγίου – Αιτωλικού που δρομολογεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.